Баба Марта ще посрещне с мартеници пътниците в гара Плевен
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Февруари 2020 16:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Баба Марта ще посрещне с мартеници пътниците в гара Плевен

/КРОСС/ На 1-ви март Баба Марта ще посети гара Плевен и ще посрещне с мартеници пристигащите и заминаващите пътници в гарата. Освен това талантливите деца от СУ „Св. Св. Кирил и Методий" гр. Пордим ще украсят с мартеници и платове в червен и бял цвят един от вагоните на бързия влак от Плевен за Варна, както и на сутрешния пътнически влак от Враца за Плевен. Организираното украсяване е в знак на признателност за подкрепата на БДЖ към различните инициативи на децата от училището през последните няколко години.
Отбелязването на традиционния български празник и обичай със закичване на мартеници на гара Плевен ще бъде организиран по съвместна идея на БДЖ, децата от училището в град Пордим и Национално сдружение на сираците в България (НССБ).
Към 11:30 ч. Баба Марта и облечени в традиционните за празника цветове деца ще раздават ръчно изработени от възпитаниците на СУ „Св. Св. Кирил и Методий" мартеници в чакалнята и по пероните на гара Плевен на пътниците от премиващите влакове, за да внесат допълнително празнично настроение в първомартенския ден за клиентите на националния железопътен превозвач.
БДЖ традиционно подкрепя инициативи на любители на железопътния транспорт, които допринасят за пътуване към изконните ценности и корени на българщината и са свързани с отбелязването на народни традиции и обичаи, чрез които се дава възможност за приобщаването на българските деца към културните ценности и тяхното съхраняване като разгърнат своя творчески потенциал и възможности.