Масово ски спускане с носии и ски хора за 3 март в Пампорово
Секция: ЛЮБОПИТНО
28 Февруари 2020 19:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Масово ски спускане с носии и ски хора за 3 март в Пампорово

/КРОСС/ Хоро върху ски ще тропат ентусиасти на 3 март в курорта Пампорово, съобщиха организаторите от инициативата „Голямото ски спускане с носии".

Преди това желаещите скиори и сноубордисти в ярки народни носии и с български знамена ще направят общо спускане по склоновете на Родопите от връх Снежанка. Празникът е с подкрепата на „Пампорово" АД, затова лифтовете до кулата „Снежанка" ще бъдат безплатни между 10,30 и 11,30 ч., за да могат да качат всички, които са си приготвили носии за националния празник. Ограничения за възрастта на скиорите няма, само носиите са важен елемент.

Спускането с носии започва в 11,30 ч. от връх „Снежанка" по писта № 6. Шествието ще следва т.нар. Голямото знаме (6х4 метра), което ще бъде носено от около дузина скиори и ще бъде съпроводено от скиори с гайди и тъпани (и те ще бъдат със ски).

През това време на плац „Студенец" общото настроение ще бъде поддържано от Общинския духов оркестър - Добрич, който ще свири на открито още от сутринта на 3 март. Добруджанската духова музика специално ще подготви програма с родопски песни, за да може на този фон да се извие хоро със ски, превърнало се в четиригодишна традиция.

Точно в 12 ч. на обяд на лифт станция „Студенец" ще прозвучи националният химн.

Събитието се провежда в Пампорово от 2017 г. насам. Миналата година е събрало над 8 хиляди гости в курорта. На хорото със ски могат да се хванат дори тези, които не са скиори.

Автор на идеята и организатор е Антония Каменичка. В изявления пред медиите тя казва, че се надява някой ден това събитие да бъде регистрирано за „Книгата на Гинес".

„Идеята дойде свише, ако щете го наречете. Сънувах я и на следващия ден просто организирах събитието. Честно казано, и мен ме изненада колко много хора откликнаха и дойдоха, емоцията е неповторима", споделя Каменичка в ефира на TV+ след миналогодишното спускане.