Кантарджиев не вижда причина за презапасяване и паника
Секция: Здраве
29 Февруари 2020 09:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кантарджиев не вижда причина за презапасяване и паника

/КРОСС/ "Вероятно коронавирусът е заболяване, което и преди години го е имало, но науката не го е знаела, защото сезонът му съвпада с грипа. Смъртността през зимните месеци е по-голяма заради грипа. Лятно време коронавируси няма", заяви в студиото на „Панорама“ проф. Тодор Кантарждиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той на няколко пъти повтори, че няма причини за паника, нито за презапасяване с продукти и лекарства.

Положение не е толкова трагично и опасно, каза той и успокои, че бременните не боледуват тежко от коронавируса, а децата до 1 година също боледуват слабо. Майки, не се страхувайте за децата си от коронавируса, колкото от сезонния грип, призова той.

"Два пъти на ден ще информираме за състоянието с коронавируса, за да държим хората в течение и да няма паника. Да поуспокоим хората, никой не слуша какво горим и настава хаос. В сезонен грип в България няколко хиляди души умират, главно възрастни", обясни още Кантарджиев.

Той не отрече, че  коронавирусът ще дойде и в България, защото го има почти навсякъде по Европа. Напомни също, че шалът върши същата работа като противогрипната маска.

Проф. Кантарджиев отново подчерта, че са изследвани 47 проби и всички са отрицателни.

Той изброи мерките, с които да се предпазим от коронавируса. По думите му те са същите като при сезонния грип. Който се разболее да не контактува с много хора, да използва кърпички на спиртна основа, често да си мие ръцете.

"Сега започнахме - ще купуваме олио и боб, да ни граняса! Достатъчно е да се покажат празни магазини от Гърция и Италия по телевизора и айде, и нашите магазини. Не проявяват култура на поведение. Апелирахме да не водят децата си в Гърция заради морбили, но какво от това", коментира професорът.

"Ако идвате от Северна Италия - първо на границата кажете откдъе идвате. Културният човек трябва 14 дена да не контактува и да е в изолация, а не да събере приятелите си и да им разкаже колко весело е било в Италия", заяви проф. Кантарджиев.

Само по телефона да се свързва с личния лекар или с РЗИ.

15% са тежките случаи, от тях смъртността е към 3%. Това са възрастни хора, които боледуват около месец. На сезонния грип смъртността е 0,5%. Чак толкова не е опасно. През 2002 г. смъртността беше 10-15%, този, който беше през 2012 г. - 40% смъртност.