Премиерът Бойко Борисов посети Асеновград
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Февруари 2020 16:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Премиерът Бойко Борисов посети Асеновград Повод за визитата на премиера бе изграждането на физкултурни салони в 2 асеновградски основни училища

/КРОСС/ Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев посрещна министър-председателя на България Бойко Борисов. Повод за визитата на премиера бе изграждането на физкултурни салони в 2 асеновградски основни училища - "Петко Каравелов" и "Ангел Кънчев".

Към момента там децата спортуват в пригодени за целта помещения. Премиерът бе придружаван от министъра на финансите Владислав Горанов и от спортния министър Красен Карлев.

ОУ "Петко Каравелов" е училището, в което има най-много първокласници почти през всяка учебна година. Последният ремонт на учебното заведение е бил през 2010 г. - по време на предишния мандат на доктор Христо Грудев.

Тогава са били подменени дограми и е направеха хидроизолация, обзавеждане на класни стаи и други. 10 години по-късно ще бъде изграден и физкултурен салон със средства, отпуснати от държавата. От тогава до днес не са провеждани никакви ремонтни дейности в училището. То е едно от най-старите в община Асеновград. Изградено е през 1912 г.

Към днешна дата там се обучават 736 ученици, от които 102-ма първокласници. Паралелките са около 30 на брой, а преподавателите са 70. Учениците учат в две сгради - едната е за начален етап на обучение, а другата - за прогимназиален етап.

"Благодарни сме на правителството, че отпусна средства за изграждане на нови физкултурни салони за училище "Петко Каравелов", в което учат над 730 деца и за училище "Ангел Кънчев", където се обучават близо 400 ученици. И двете спортни постройки ще отговарят на всички изисквания. А нашите деца - учениците на Асеновград - да се развиват добре във физическо отношение и с удоволствие да посещават часовете по физкултура. Има изготвени проекти. Те ще бъдат осъвременени от Министерството на младежта и спорта и ще бъдат осигурени средства. Сумите, които ще са необходими за целта, ще станат ясни след изготвяне на количествено-стойностни сметки", каза пред журналисти по време на срещата кметът на Асеновград доктор Христо Грудев.

Борисов обеща и нова зала на спортистките от волейболния клуб в село Тополово. Момичетата му разказаха лично за постиженията си.

За това, че се класираха втори, след "Марица", в България на Държавното първенство. Споделиха и за другите свои успехи, въпреки че нямат зала, в която да тренират. Волейболистките от Тополово разказаха, че провеждат тренировките си на открито в двора на училището в селото, както и в старата пожарна там.

Министър-председателят разпореди средствата за нова зала на клуба да бъдат осигурени паралелно с тези, за физкултурните салони на двете училища.