BNP Paribas: Отмяната на Олимпиадата ще удари финансовата система на Япония
Секция: Интервюта
01 Март 2020 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
BNP Paribas: Отмяната на Олимпиадата ще удари финансовата система на Япония

/КРОСС/ Японската икономика ще се свие с 2% на годишна база през първото тримесечие, прогнозират от финансовата компания.

Ако коронавирусът доведе до отмяната на олимпйските игри в Токио, това ще доведе до сътресения на финансовата система в Япония, а шокът може да наподобява на европейската дългова криза, заяви Рютаро Коно, икономист в BNP Paribas, цитиран от Bloomberg.

„Освен загубата на входящи разходи от туризъм, отменени олимпийски игри биха довели до скок на необслужваните заеми в туризма и пазара на недвижими имоти“, отбелязва Коно в доклада на BNP Paribas. Според него японското правителство вероятно ще отговори с разпределянето на разходи в подкрепа на икономиката и с въвеждането на спасителни планове за намиращите се в трудна ситуация регионални банки.

По думите му Японската централна банка вероятно ще осигурява заеми на банковия сектор на отрицателни лихви.

В най-лошия сценарий световната икономика ще навлезе в рецесия, Япония може да усети негативен ефект, подобен на този в Европа през 2010 г. Тогава държавните заеми на банките причиниха финансови затруднения и това се отрази силно върху банковия сектор.

„Ако Олимпиадата бъде отменена, японската икономика ще бъде принудена да се справя сама с проблемите във финансовата система“, смята той.

Министър-председателят Шиндзо Абе през тази седмица обяви, че училищата в страната ще бъдат затворени и призова всички големи събития да бъдат отменени. „Ако сегашната ситуация продължи да се развива така, японската икономика ще се свие с над 2% на годишна база през първото тримесечие на тази година“, прогнозира Коно.