Проф. Олег Асенов: Основният проблем в старта на тол системата е свързан с трудностите на хората
Секция: Коментари
02 Март 2020 09:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Олег Асенов: Основният проблем в старта на тол системата е свързан с трудностите на хората

/КРОСС/ "Основният проблем в старта на тол системата е свързан с трудностите на хората да си избират по картата правилните маршрути", каза проф. Олег Асенов, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

„Опитваме всички обаждания, които получаваме до кол центъра, да ги обобщим и да можем да подобряваме тол системата в първите дни, в които стартира. Кол центърът работи 24 часа специално за старта на системата и изпраща и до мен какви са възникналите проблеми и какво трябва да се подобри.

Основният проблем в старта на тол системата е свързан с трудностите на хората да си избират по картата правилните маршрути, защото картата е разработена на базата на пътната мрежа с класификация на пътищата, а се оказва, че водачите не познават тази класификация.

В момента това се опитваме да направим – колкото се може повече говорящи съобщения да дадем, за да може, когато те избират точка на интерес, за да може да се намери по-лесно маршрутът“, посочи Асенов.

„Една маршрутка карта се издава между две и пет минути. Това означава обработка на около 300 автомобила на час. При 24 часа можем да си представим какво голямо количесто автомобили е това, при положение, че 8000 е максималният транзитен трафик, от който вчера ние сме покрили на ГКПП-тата сме таксували 6900 транзитни автомобила.

До 21.00 часа през пунктовете за продажба са продадени 1764 карти, а в терминалите за обслужване на ГКПП са продадени 4983 карти“, каза още той.

По думите му всеки, който не е сложил бордово устройство, когато премине през тол контрола на терен, бива спиран и тол контролът му асистира и го насочва да си закупи маршрутна карта.