Кючуков: За четири години Европа не направи нищо да спре мигрантите
Секция: Интервюта
02 Март 2020 09:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кючуков: За четири години Европа не направи нищо да спре мигрантите

/КРОСС/ "За четирите години от сключване на споразумението с Турция Европа се успокои и не направи нищо. Нито направи промени в Дъблинския регламент, нито предприе политически мерки за спиране на войната в Сирия. Затова и е напълно логично разразяването на новия конфликт в момента", според директора на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

До този момент реакцията спрямо мигрантите е "прехвърляне на проблема на съседа" - както спрямо Турция, така и спрямо Италия, Гърция и съответно България.

Кючуков посочи, че бежанците, които се намират на територията на Турция, са реален проблем, но и властите в страната ги използват в няколко посочи - легитимация на турското военно присъствие в Сирия, преодоляване на политическата изолация, в която се оказа Ердоган, както и получаване на допълнителни средства, нужни на самата икономика.

"За да се разреши обаче драстично проблема, войната трябва да спре, а по тази линия Европа нищо не е направила в последно време, както през всичките тези години", посочи Кючуков, който констатира, че дори и стилистично вече не се говори за решаване на проблема, а се отграничаваме - говори се за статистика, а не за жертви.

Според Кючуков решението може да бъде единствено политическо и прието в диалог между Турция и Европа.

В студиото на Нова телевизия беше и Мажд Алгафари, който беше по-категоричен за това, че бежанците, които се намират в момента на границата между Турция и Гърция, са предимно мигранти, които не бягат от райони на война, а търсят спасение от бедността в собствените си страни.

Сирийци почти няма, иракчаните също са много малко, заяви Алгафари, като допълни и че освен в Идлиб, в останалите райони на Сирия война и военни действия няма. Той не вижда никакво основание тези мигранти да бъдат приемани, като призова за прилагане на член 299 с пълната му сила - преминалите незаконно границата трябва да влизат в ареста и да бъдат осъждани. Алгафари е разтревожен, тъй като и според него границата на България не са пази добре, тъй като половината от техническите средства - камерите - не работят. Ако не преминат през Гърция, мигрантите ще се насочат към България.

Няма никакво основание тези хора да бъдат приемани у нас, категоричен е Мажд Алгафари. Той също призова за политически мерки и сериозни стъпки, защото освен опасността на границата с Гърция, съществува и Африка, а се оказа, че бедността на Африка е проблем на Европа.