Българският парламент пропусна шанса да регулира имотите в Airbnb
Секция: Туризъм
02 Март 2020 10:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българският парламент пропусна шанса да регулира имотите в Airbnb

/КРОСС/ "Българският парламент пропусна шанса да започне с налагането на регулации. Отхвърляйки предложението имот да може да се отдава под наем на краткосрочен принцип, ако има предварително съгласие на поне 50% от собствениците на имоти в сградата, депутатите дадоха право на всеки собственик на имот да нарушава спокойствието на всички съседи. Личното ми мнение е, че в най-скоро време обитателите на тези сгради ще почукат на вратата на общината и ще поискат такива регулации", каза Марк Ван Мюлдърс, вицепрезидент на Европейската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите, в предаването "ИмоТиТе" с водещ Христо Николов

"В Брюксел, например, е нужно съгласието на три четвърти от собствениците в блока, за да може имот да бъде отдаван на краткосрочен принцип. В това има логика. При положение, че в сградата има 4 жилищни имота, ако един собственик е против, това няма да спре схемата. Но двама ще попречат на отдаването. И това е нормално".

Той коментира, че апартаментите за краткосрочни нощувки предизвикват изкривяване на пазара.

"Много е важно да играем на един и същ терен с еднакви правила. Имах възможност да бъда в българския парламент и да наблюдавам гласуването на промените в Закона за туризма. Много е важно да се разбере, че когато участваш в споделената икономика чрез имот в жилищна сграда, има голяма вероятност да се стигне до проблеми с другите обитатели".

Според него недвижимите имоти стават все по-скъпи заради краткосрочните нощувки.

"Ако липсват регулации на този пазар, това ще доведе до отлив на постоянно живеещи хора от централните зони на градовете, защото отдаването под наем в Airbnb е поне 2 пъти по-печелившо от традиционните наеми. Това е глобален проблем. Ние не сме против отдаването на апартаменти, но нека общините са внимателни, защото центровете на градовете може да се превърнат в мъртви зони".