Путин: Русия няма да воюва с никого, но и никой не трябва да върви срещу нея
Секция: Русия
02 Март 2020 11:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин: Русия няма да воюва с никого, но и никой не трябва да върви срещу нея

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия не планира да води война с когото и да било, но иска да разубеди другите страни да се забъркват в конфликт с Москва.

Агенцията публикува фрагменти от интервю с руския президент, дадено на 20 февруари, на фона на нарастващото напрежение в района на Сирия в Идлиб, където Русия подкрепя сирийския режим срещу Турция.

По-рано в неделя режимът на Асад заяви, че северозападното въздушно пространство е затворено и всеки самолет или дрон, който влезе, "ще бъде третиран като враждебен и свален".

Съобщението на сирийския режим дойде след двудневни удари от турски дронове в провинция Идлиб. Турция загуби 54 войници през февруари, включително 33 убити в четвъртък в един самолетен удар.

След атаката в четвъртък Турция започна операция "Пролетен щит", за да сложи край на безчинствата на режима и да предотврати радикализация и ноова вълна на имиграция, заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар. Турските въоръжени сили продължиха да разрушават целите на режима в неделя, унищожавайки танкове и бронирани машини и убивайки повече от 50 войници. 

Междувременно стана ясно, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще посети Русия в четвъртък за среща на върха с руския си колега Владимир Путин. Те ще обсъдят нарастващото напрежение в Сирия.

"Президентът ще осъществи еднодневно посещение в Русия на 5 март", се казва в изявление на турското президентство.

Турция потвърди в неделя, че е започнала военна операция срещу подкрепяните от Русия сирийски сили след засилени сблъсъци в последната бунтовническа крепост Идлиб.

Анкара, която подкрепя бойците ислямисти в провинцията, уби 19 сирийски войници при удари с дрон в неделя и свали два самолета на режима. Но остава решена да избегне преки сблъсъци с Москва, с която споделя значителни отбранителни и търговски връзки.

Въпреки че са на противоположни страни в конфликта, Турция и Русия са си сътрудничили тясно в миналото. Те постигнаха споразумение в Сочи през 2018 г., което доведе до създаването на 12 военни наблюдателни пункта в Идлиб, за да се предотврати сирийска офанзива и нов потоп от бежанци на турска територия.

Но Сирия и Русия изглеждат все по-решени да възвърнат пълния контрол над района, а офанзивата, започнала през декември, изсели близо милион цивилни и предизвика засилващи се сблъсъци между турски и сирийски сили.

Последната ескалация последва убийството на 34 турски войници миналата седмица при въздушен удар, за което е обвинен Дамаск.