Калоян Паргов: Да се върнем към идеалите на възрожденците
Секция: ПОЛИТИКА
03 Март 2020 17:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калоян Паргов: Да се върнем към идеалите на възрожденците

/КРОСС/ България е толкова голяма, колкото е голям народът й, каза лидерът на БСП - София по повод националния празник Трети март

Да се върнем към идеалите на възрожденците, призова лидерът на БСП - София Калоян Паргов в деня на националния празник Трети март. Според него само това е начинът българският народ да се обедини и да се сплоти, за да преодолее кризите на днешния ден. Лидерът на столичните социалисти се включи в шествието по повод Трети март, организирано от НД "Русофили", а след това присъства и на тържественото честване на Националния празник на Република България на Паметника на българския опълченец.

"Безспорен факт е, че датата Трети март отбелязва възкресението на един народ, каза още Калоян Паргов. - Народ, искащ свободата си. Народ, узрял и готов да плати най-скъпата цена, за да отхвърли игото. Народ, запазил вярата и националното си самосъзнание, за да се съхрани и да пребъде".

Според лидера на БСП - София последователните и упорити опити в последните години да бъде оспорена чистотата и величието на датата 3-ти март показват невежество и неблагодарност.

"Твърденията, че Трети март не трябва да бъде национален празник са недостойни за коментар, категоричен е той. - Подвигът на Цар Освободител Александър Втори, на хилядите български опълченци, на руските, украински, белоруски, румънски и финландски воини, дали животите си за Освобождението на България, е абсолютно безспорен. Свободата не ни е дадена даром. Тя е резултат от вярата, упорството, силния дух и светлите идеали на всички онези знайни и незнайни родолюбиви българи, които със своята саможертва години наред подготвят и проправят пътя към свободата".

Според Калоян Паргов именно идеалите, вярата и силният дух са онези здрави стълбове в съзнанието на народа, които могат да го сплотят.

"Почти век и половина след величествения подвиг на нашите предци, извоювали свободата ни, ние, българите, изглеждаме изгубени във времето, коментира той. - Допуснахме здравите устои, завещани ни от предците, да бъдат разклатени и разрушени. Днес имаме огромна нужда да се върнем към тях, да ги изградим с помощта на образованието, на културата, да запалим отново огнищата на духа и да се опрем на вярата. Това е единственият път, който ще ни обедини и сплоти. А един народ, обединен и сплотен, прави силна държавата. България е толкова голяма, колкото е голям народът й! Била е много голяма и пак може да бъде. И ще пребъде! Честит празник, българи".