Москва: Няма да спираме борбата с терористите заради мигрантите
Секция: Русия
03 Март 2020 18:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Москва: Няма да спираме борбата с терористите заради мигрантите

/КРОСС/ Русия е готова да участва в разрешаването на ситуацията с мигрантите в Европа, но няма да прекратява борбата с терористите в Сирия, заяви руският външен министър Сергей Лавров днес в Хелзинки, предаде РИА Новости.

„Разбираме изцяло сложността на проблем с мигрантите за ЕС, водим диалог по този въпрос между Русия и Европейската служба за външно действие и ще го продължим, ще се стремим да внесем своя принос в решаването на този проблем, но ние не можем да съдействаме за решаване на проблем за сметка на прекратяване на борбата с тероризма“, каза Лавров.

Според него решението лежи в пълното изпълнение на договорките между президентите на Русия и Турция, които бяха постигнати през септември 2018 г. за зона за деескалация в Идлиб.

Междувременно руското военно министерство съобщи, че не повече от 35 000 души са пресекли границата от Сирия към Турция от началото на тази година. 

Ведомството категорично отрече становищата на Турция и западни държави за бежански потоци и хуманитарна криза в Идлиб, определяйки тази информация като безпочвена. 

Днес ситуацията в Идлиб бе тема на разговори между германската канцлерка Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин. В разговора по инициатива на Берлин е изразена надежда за постигане на резултати при срещата на високо равнище в Москва на 5 март между Русия и Турция, съобщи пресслужбата на Кремъл. 

По-рано от Кремъл съобщиха, че турският президент Реджеп Ердоган ще посети в четвъртък Русия за среща с руския си колега.