Прием в българското посолство в Лондон по случай 3 март
Секция: ПОЛИТИКА
03 Март 2020 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прием в българското посолство в Лондон по случай 3 март

/КРОСС/ В българското посолство в Лондон посланик Марин Райков и съпругата му Мариана Райкова дадоха прием за дипломатическия корпус в чест на Националния празник на Република България. Използвайки възможността да  поздрави дошлите гости, посланик Райков изрази увереност, че оцелелите през годините британско-български отношения ще се запазят независимо от последните събития.

С цитат от „Опълченците на Шипка“ на Иван Вазов в превод на английския журналист и преводач Питър Темпест посланик Марин Райков запозна присъстващите с историческите събития довели до 3 март 1878 година - денят на Освобождението на България. Посланик Райков отбеляза, че преводът е отпреди 40 години, когато България е все още зад Желязната завеса, а британско-българските отношения не са най-добрите, но времето лети и нещата се променят.

Наскоро бяха отбелязани 140 години британско-български дипломатически отношения, а за последните 16 години България и Великобритания са съюзници в НАТО. През последните 13 години пък двете страни бяха заедно в ЕС.

Но, както посочи посланик Райков, макар и Обединеното кралство да напусна ЕС, стремежът е да се запази и развива трайното партньорство. А гаранция, че това ще се случи, са хората, които свързват двете страни – както британците, които живеят и учат в България, така и българите, които живеят и работят в Обединеното кралство:

„Ето защо искам да посветя отбелязването на Националния празник в чест на всички хора, чийто живот, работа и отношения оформят жив мост между двете страни“.

Посланик Марин Райков връчи орден „Мадарски конник“- първа степен на Соня Рув-Увалиева и орден „Св. Св. Кирил и Методий“ на професор доктор Владимир Гетов за изключителен принос в развитието на двустранните отношения. Тази вечер българското посолство в Лондон отново ще отвори врати за прием с празничен концерт.