Втория Международен фестивал за детско и младежко научнотехническо творчество "От винта!" в РКИЦ
Секция: Наука
04 Март 2020 16:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Втория Международен фестивал за детско и младежко научнотехническо творчество "От винта!" в РКИЦ

/КРОСС/ През май 2020г. на площадката на Руския културно-информационен център в София ще се проведе Втория Международен фестивал за детско и младежко научнотехническо творчество "От винта!" в рамките на съвместната дейност на Междуправителствената руско-българска комисия.

На 5-6 март президентът на Фонда за всестранно развитие на децата и младежите "ОТ ВИНТА" Виктория Соболева ще посети България за провеждане на преговори в рамките на подготовката на Втория международен фестивал за научно-техническо творчество на децата и младежите в София. Фестивалът се провежда под егидата на Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация в партньорство с Московския държавен технологически университет „Н.Е. Бауман“.

По време на визитата са запланирани срещи с председателя на фондация "Устойчиво развитие за България"Станка Шопова, с представители на Българската академия на науките, на Министерството на образованието и науката на България, ЮНЕСКО и Българския аерокосмически форум, на Младежката асамблея на народите от Евразия.

Сътрудничеството на Фонда и българските партньори стана възможно в рамките на действащата Междуправителствена българо-руска комисия по икономическо и научнотехническо сътрудничество под председателството на министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров и министъра на енергетиката на Република България Теменужка Петкова.

За първи път Фестивалът се проведе в София през 2018 година. Тогава на площадките на мероприятието своите иновационни инженерни разработки представиха над сто участника от Русия и България, а интерактивната експозиция и повече от 70-те мероприятия от научно-образователния блок на Фестивала посетиха над шест хиляди души.

Актуалните методи на презентация на проектите с привличане на посетителя независимо от възрастта му в технологичния процес, показаха необходимостта от демонстрация на научно-техническите практики не само за младите специалисти, но и за широката аудитория.

За първи път в София бе организирана комуникационна площадка за обмяна на практики с лидерите от промишлените отрасли, учени, обществени и политически дейци, а това откри широки възможности за българските специалисти не само за обмяна на международен опит, но и за да бъдат демонстрирани постиженията им на сънародниците.

"Фестивалът в София презентира уникална витрина от разработки и иновационни практики на младежта от различни страни в областта на промишлеността, науката и инженерното творчество. Технологичното взаимодействие на младите разработчици създава площадка за обмяна на научни постижения и се намира извън политиката, - коментира Виктория Соболева, - ние ще предоставим възможността на най-широка аудитория от много страни по света да види актуални решения за технологиите на бъдещето".

Според резултатите от преговорите на 6 март в 11.00 в зала 304 на Руския културно- информационен център ще се проведе пресконференция за представителите на руските и международни средства за масова информация, в хода на която Виктория Соболева ще отговори на журналистите на всички интересуващи ги въпроси.