Директори искат отмяна на тол таксите за училищни автобуси
Секция: Автомобили
05 Март 2020 09:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Директори искат отмяна на тол таксите за училищни автобуси

/КРОСС/ Директори на училища искат специалните автобуси, с които децата пътуват, да бъдат освободени от тол такса. Според педагозите изключение може да бъде направено, защото с тези транспортни средства се изпълнява социална, а не търговска дейност. Малките училища, които имат жълти автобуси, са в най-неизгодна ситуация след въвеждането на тол системата. Дори 1000 лева за тях са сериозен годишен разход.

В основното училище в с. Караджово учат 143 деца. 43 от тях използват училищния автобус, за да стигнат до училище. С въвеждането на тол системата всички училищни автобуси ще трябва да плащат тол такса. Това създава притеснение за директорите в училищата в малките населени места. Разходите стават изключително големи.

Проблемът с училищните автобуси трябва да се реши от страна на държавата на ниво виждане на неговата социална функция и на това, че училищните автобуси превозват учениците, за да може да им дадат достъп до образование. Държавата трябва да направи разлика между търговската дейност на автобусите и училищните автобуси, което е коренно различно, коментира директорът на основното училище в с.Карджово Красимира Благоева.