Над 1095 тона текстилни отпадъци са събрани в контейнерите на Столичната община
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Март 2020 10:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 1095 тона текстилни отпадъци са събрани в контейнерите на Столичната община

/КРОСС/ За изминалата година над 1 095 тона текстилни отпадъци са събрани в специализираните контейнери на територията на Столичната община. От тях 861  тона (79%) са подготвени за повторна употреба , а 217 тона (20 %) са предадени за рециклиране.
От началото на 2019 г Столичната община започна да разработва система за събиране и третиране на текстилни отпадъци . С въвеждането й се цели да се намали вредното влияние на тези отпадъци върху компонентите на околната среда, включително и върху качеството на атмосферния въздух.
Общината има сключен договор за поставяне и обслужване на контейнерите с фирмите „Евротекс" и „Тексайд България", специализирани за третиране на текстилни отпадъци. На територията на общината вече са поставени 81 контейнери за текстилни отпадъци на 71 места. От 47 съда с бранда TexСycle , фирмата „Евротекс" през миналата година е събрала над 623 тона текстилни отпадъци, като от тях 389 тона (62 %)  са подготвени за повторна употреба, 217 тона (35 %) са предадени за рециклиране. През септември втора фирма "Тексайд България" постави нови 34 специализирани контейнери на още 28 места в София.  От тогава до края на 2019 г. фирмата е събрали над 472 тона текстилни отпадъци, като цялото количество е предадено за повторна употреба.
Събраните в контейнерите отпадъци се транспортират от компаниите за третиране на текстилните отпадъци до техни площадки, на които се извършва последващо сортиране на съдържанието в контейнерите. При процеса отпадъците се сортират по видове, като годните за повторна употреба се отделят. Друга част от текстилните отпадъци се сортират и нарязват и се използват като памучни парцали за индустрията. Текстилните материи, които не са подходящи за директна повторна употреба като дрехи или парцали, и други отпадъци, отделени в процеса на сортиране (например опаковки), се балират и предават на други компании за правилно рециклиране и оползотворяване. Негодни текстилни материали (напр. дънки и бял текстил) се сортират по цвят, изрязват се техните ципове и копчета и се предават на инсталации за производство на изолационна вата.
Адресите на всички контейнери могат да бъдат намерени на сайта на Столична община - www.sofia.bg/waste