Носталгия! 60 години от първото предаване “Сънчо“ се навършват днес
Секция: ЛЮБОПИТНО
05 Март 2020 17:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Носталгия! 60 години от първото предаване “Сънчо“ се навършват днес

/КРОСС/ 60 години се навършват днес от първото предаване по телевизията "Лека нощ, деца".

По-възрастните помнят, че „Лека нощ, деца", известно повече като „Сънчо", се излъчваше по Първа програма, впоследствие трансформирана в Канал 1 и БНТ1, всяка вечер в 19:50 или 19:45 часа.

Първото издание е на 5 март 1960 г. През 2003 г. рубриката е свалена от екран, но година по-късно се завръща. От септември 2019 г. се излъчва по БНТ 2. В нея се разказват приказки за Кума Лиса, Зайо Байо, Баба Меца, Кумчо Вълчо, Педя Човек Лакът Брада, Гинко-Пружинко, Макс и Мориц и много други български и чуждестранни приказни герои.

Сред сериалите, излъчвани през 80-те години на 20-ти век, са "Джейми и вълшебното фенерче", "Ум белия делфин", "Семейство Мейзга", "Приказки под шипковия храст", "Том и Джери", "Ну погоди", "Пинко Розовата пантера", Патето Яки и други.

Най-известият чуждестранен сериал, излъчван в рубриката, беше Банани с пижами. Създателите на основната песничка „Аз съм Сънчо" към предаването са Петър Ступел (музика) и Димитър Спасов (текст). Изпълненията на оригиналната песен и на различните песенни варианти на „Аз съм Сънчо" са на куклената актриса Лина Бояджиева.