EVN откри 3 зарядни станции за електромобили в Пловдив
Секция: ИКОНОМИКА
05 Март 2020 13:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
EVN откри 3 зарядни станции за електромобили в Пловдив

/КРОСС/ ЕVN България инсталира три зарядни станции за електромобили в Пловдив. Всички са за обществено ползване и на тях се зарежда безплатно до края януари 2021 г. С това компанията дава стимул за по-екологичен начин на придвижване и по-чист въздух.

Две от електроколонките се намират в центъра на Пловдив - ул. Христо Г. Данов 37 (пред централата на EVN) и до Голямата базилика (бул. Княгиня Мария Луиза 3), което ги прави подходящи за всички, които посещават институции, туристически и обществени места.
Станцията до Голямата базилика предстои да се въведе в експлоатация в средата на март. Третата зарядна станция е пред EVN Топлофикация (ул. Васил Левски 236) на изхода към магистрала „Тракия". Това я прави подходяща за зареждане при пътуване по магистралата, което увеличава възможностите за изминаване на разстояние от и към София, особено през летния туристически сезон.

Откриването на зарядните станции стана в присъствието на кмета на община Пловдив г-н Здравко Димитров, който заяви: „Благодаря на EVN за приноса към опазването на околната среда и чистия въздух. Това е бъдещето и ние ще съдействаме за изграждането и на други зарядни станции".

От своя страна Робърт Дик, регионален мениджър на EVN България, посочи: "Мобилността е важна тема за EVN България. От днес Пловдив има три нови зарядни станции, две от които в центъра на Пловдив, което ги прави уникални. Радваме се, че в лицето на община Пловдив имаме надежден партньор в този наш пилотен проект, който цели да проследи клиентските предпочитания за тази услуга. Това е и причината зареждането на трите станции да е безплатно през следващата година".

Към всяка зарядна станция има 2 паркоместа маркирани в зелен цвят само за електромобили. По този начин станциите позволяват да бъдат зареждани два електромобила едновременно (всяка станция има два независими порта).

Мощността на всяка една станция е до 22 киловата (kW), като зареждането се осъществява чрез два типа портове:
-        „Тип 2" - с мощност 22 киловата (kW)
-        „Шуко" - с мощност 3,7 киловата (kW)

Зареждането става лесно с мобилно приложение „EVN2GO"
Активирането на зареждането става чрез „EVN2GO" - безплатно приложение за мобилен телефон съвместимо с всички версии на операционни системи „Android"и "iOS".
Подробна инструкция за зареждане и стъпките за използване са налични на всяка зарядна станция, в приложението EVN2GO и на www.evn.bg

EVN разполага и с два електромобила в своя автопарк в Пловдив, като част от мерки за популяризирането на екологичния транспорт.