Индийската лунна мисия „Чандраян-3“ ще стартира през 2021 г.
Секция: Наука
05 Март 2020 16:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Индийската лунна мисия „Чандраян-3“ ще стартира през 2021 г.

/КРОСС/ Индийското космическо ведомство предвижда третата автоматична лунна експедиция „Чандраян-3" да стартира през първата половина на 2021 г., предаде ТАСС.

Агенцията цитира съобщение на държавния министър Джитендра Сингх, който отговаря в правителството за ядрения и космическия отрасъл.
По думите на министъра мисията „Чандраян-3" е конструирана въз основа на уроците, получени от „Чандраян-2". В новия вариант е повишена здравината на конструкцията на апаратите, като в същото време в максимална степен са запазени възможностите на „Чандраян-2".
В края на миналата година Сингх заяви, че изстрелването на „Чандраян-3" ще бъде осъществено през 2020 г. Сега министърът обясни, че отлагането е минимално и работата над новия спускаем апарат вече е в ход.Спускаемият модул „Викрам", който бе част от автоматичната лунна експедиция „Чандраян-2", трябваше да осъществи меко кацане на Луната на 7 септември м.г. Но той получи повреда и се разби на лунната повърхност. „Викрам" трябваше да достави лунохода „Прагян", чиято задача се състоеше в изследване на Южния полюс на Луната.