Здравните министри на страните от ЕС се събират в Брюксел заради коронавируса
Секция: СВЯТ
06 Март 2020 09:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Здравните министри на страните от ЕС се събират в Брюксел заради коронавируса

/КРОСС/ Министрите на здравеопазването на страните от Евросъюза се събират на второ извънредно заседание в Брюксел, посветено на борбата с разпространението на коронавируса.

Министрите ще обсъдят ситуацията в момента, координацията между страните-членки и тяхната подготовка за отговор. България ще бъде представена от здравния министър Кирил Ананиев. На първото заседание на 13 февруари случаите в ЕС бяха малко над 30, а три седмици по-късно те вече са 3400 в Общността, Великобритания, Монако, Сан Марино и Швейцария.

Специалисти предполагат, че те са много повече, тъй като не всички заразени са потърсили лекарска помощ. Най-много случаи в ЕС има в Италия - 2500. При последната оценка на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията рискът от разпространение на коронавируса в Общността бе променен от умерен на висок. Като цяло обаче, ЕС остава на фаза "сдържане" на заболяванията.

Европейският парламент ще проведе пленарната си сесия следващата седмица в Брюксел вместо в Страсбург заради форсмажорните обстоятелства, свързани с разпространението на коронавируса, съобщиха източници пред "Хоризонт" . Председателят на парламента Давид Сасоли е изпратил имейл, в който подчертава, че според медицинската служба на Европарламента ситуацията има развитие през последните дни и часове.