Намаляват мигрантите по турско-гръцката граница
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Март 2020 08:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Намаляват мигрантите по турско-гръцката граница

/КРОСС/ Намаляване на броя на мигрантите край турско-гръцката граница, опразване на лагерите им край Одрин и сблъсъци между хора, желаещи да преминат в Гърция, и гръцките сили за сигурност, белязаха нощта срещу събота. От турската страна на границата постъпиха сведения за хора, които са били ранени от гръцката полиция, предаде БНР.

С падането на вечерния мрак групи хора предприеха нов опит за проникване в Гърция. От и в зоната в района на пункта „Пазаркуле", до която достъпът на пресата е ограничен, влизаха и излизаха автобуси и полицейски автомобили.

Кореспондентът на германското общественото радио А Ер Де в Истанбул Кристиан Буткерайт обобщи за радиото. "Видяхме автобуси, които превозват бежанци обратно към Истанбул, докато други хора са все още в лагера. Тъй като не ни е позволено да влезем в лагера, можем да се осланяме само на информацията на хора, които са го напуснали и съобщават, че там има ранени".

Заключителният документ на Съвета по външни работи на ЕС, който твърди, че Турция, която е страната в света, приела най-много бежанци, ги използва за политически цели, е нов пример за двуличния подход, на който Турция е жертва от години, се казва в позиция на турското външно министерство по повод приетата вчера декларация.

Анкара подчертава, че въпросът е бил превърнат в политическо средство от самия ЕС и се осъжда поведението на Гърция и европейските страни като несъответстващо на международното право.