Рязък спад на китайския износ от началото на 2020 г.
Секция: ИКОНОМИКА
07 Март 2020 15:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рязък спад на китайския износ от началото на 2020 г.

/КРОСС/ Китайският износ рязко се е свил през първите два месеца на годината, а вносът се е забавил, тъй като епидемията от коронавирус наруши работата на компаниите, веригите на доставки и икономическата активност, предаде Ройтерс.

Мрачните данни за търговията вероятно ще засилят опасенията, че китайският икономически растеж е спаднал наполовина през първото тримесечие до най-ниското си равнище от 1990 година, тъй като епидемията и строгите държавни мерки за овладяването ѝ подкопаха промишленото производство и доведоха до значителен спад на търсенето, отбелязва БТА.

Износът е намалял със 17,2 процента през януари и февруари спрямо същия период миналата година, сочат днес митническите данни. Това е най-големият спад от февруари 2019 година.

Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха понижение с 14 на сто. През декември бе отчетено повишение със 7,9 на сто.

Вносът е намалял с 4 на сто на годишна основа, докато пазарът очакваше спад от 15 процента. През декември бе отчетен скок с 16,5 процента.

Китайският търговски дефицит за разглеждания период е бил 7,09 милиарда долара, докато анализаторите очакваха излишък от 24,6 милиарда долара.

Заводското производство през февруари се е свило с най-бързия си темп досега според индекс, отчетен миналата седмица, като има и рязко намаляване на новите поръчки.

Епидемията от коронавирус отне живота на 3000 души, а заразените са над 80 000 в Китай. Макар броят на новозаразените да намалява в Китай и местните власти постепенно да разхлабват ограничителните мерки, според анализаторите на много компании ще им отнеме повече време да възобновят работа, отколкото се очакваше, а може и да не се върнат към нормално производство до април.

Китайският търговски излишък със САЩ за първите два месеца на година е бил 25,37 милиарда долара според изчисленията на Ройтерс, базирани на данните от митниците. За същия период миналата година показателят е бил на равнище 42,16 милиарда долара.

След месеци на напрежение и повишения на митата, което подкопа двустранната търговията, двете най-големи икономики в света се договориха за временно търговско споразумение през януари, което доведе до понижаване на някои американски мита върху китайски продукти, като в замяна Китай обеща голям внос на американски стоки и услуги.