Таня Михайлова: Националната грипна ваканция е до 11 март
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Март 2020 09:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Таня Михайлова: Националната грипна ваканция е до 11 март

/КРОСС/  "Грипна ваканция до сряда е обявена в цялата страна. А сега и заради открития коронавирус у нас мерките се затягат още повече. На този етап националната грипна ваканция е до 11 март, разбира се следи се динамично обстановката, но всички ученици в България са във ваканция до 11 март, което е сряда", каза в студиото на сутрешния блок на БНТ Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката.

Единствено правят изключение Плевен и Габрово където във висшите училища, училищата, детските градини и яслите учебните занятия са преустановени до второ нареждане.

Със заповед на министъра на здравеопазването за детските градини беше разписан режим, в който родителите, ако преценят, да не водят децата си. В този период отсъствия не се пишат на децата. За Плевен и за Габрово категорично е затворен приемът.

"Изпратено е писмо, с което се задължават образователните институции да вземат мерки още преди началото на грипната епидемия.

Те включват ежедневно почистване с препарати за дезинфекция. През и след междучасията - почистване на коридорите, на стаите, повърхността на чиновете.

Децата трябва да знаят, че трябва да си мият много често ръцете. Училищата трябва да осигурят сапун", коментира още Таня Михайлова. Добре е учениците да си носят храна от дома. Бутилките за многократна употреба трябва да бъдат стерилизирани.

"Системата за образование може да поеме дните, в които децата са в грипна ваканция, на този етап. Ако част от материала не бъде усвоен, ще бъде преподаден в началото на следващата година. Материал, който не е усвоен качествено, няма да влиза във външно оценяване и матури", коментира още зам.-образователният министър.