Акад. Гълъбов: Вероятно много от нас вече са боледували от коронавирус
Секция: Здраве
09 Март 2020 10:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Акад. Гълъбов: Вероятно много от нас вече са боледували от коронавирус

/КРОСС/ "Възможно е много от нас вече да са прекарали коронавирусна инфекция без да разберат. Много вероятно е да има и Ковид-19 в други части на България", заяви пред bTV вирусологът акад. Ангел Гълъбов.

В момента у нас регистрирани са четири случая - два в Плевен и два в Габрово. Изпратени са проби и от над 140 души, които са били в контакт със заразените. Експерти обаче от дни коментират - коронавирусът със сигурност е у нас, а днес са категорични - било е въпрос на време да има диагностициран.

Според акад. Гълъбов голяма част от заболелите нямат симптоми. Болестта минава леко при голяма част от случаите, а освен всичко инкубационният период от 14 дни усложнява диагностиката, но улеснява разпространението.

Той обясни, че пикът на коронавируса е минат в Китай, а от 106 хиляди заболели, излекуваните са 60 хиляди.

Възможно е много от нас вече да са прекарали коронавирусна инфекция без да разберат. Много вероятно е да има и Ковид-19 в други части на България.

2,5% е смъртността при новия вирус, а има и препарати, които помагат в борбата с него. Един от тях, използван от китайците, е ремдезивир, произвеждан в САЩ.