Мерки срещу тълпите туристи в Плитвичките езера
Секция: Туризъм
09 Март 2020 13:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мерки срещу тълпите туристи в Плитвичките езера

/КРОСС/ С поскъпването на билетите през летния сезон Плитвичките езера в Хърватия ще станат един от най-скъпите национални паркове в света, предаде агенция Хина.

Ръководството на парка реши да вдигне цената на билетите на 300 куни /около 40 евро/, като оправда решението си с това, че езерата са застрашени от тълпите туристи, чийто брой трябва да се ограничи.

Цената от 300 куни за възрастни се отнася за посещенията през юни, юли, август и септември. За деца до 18 години билетите през този период ще струват 120 куни /16 евро/. Като се прибавят и разходите за храна, напитки и паркинг, цената на еднодневен излет достига над 1000 куни /около 133 евро/.

Освен това броят на посетителите ще бъде ограничен до 12 000 дневно, докато преди през летните месеци в парка се допускаха по 15-16 хиляди туристи на ден.

Плитвичките езера събраха миналата година близо 400 милиона куни приходи.

Хина отбелязва, че почти всички известни национални паркове в света имат по-евтини билети /от 2,5 до 35 евро/, някои имат по-евтини билети за местни граждани и по-скъпи за чужденци, а посещението на Ниагарския водопад в Канада е безплатно.