Работодателите могат да променят работния график, за да избегнат струпване на много хора
Секция: ИКОНОМИКА
09 Март 2020 14:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Работодателите могат да променят работния график, за да избегнат струпване на много хора

/КРОСС/ Работодателите в България е добре да направят оценка на риска, свързан с опасността от разпространение на коронавируса. Това обявиха от Българската стопанска камара.

Ако в дадено предприятие има струпване на много хора, може временно да се стигне до реорганизация на работния процес, коментира пред БНР Жасмина Саръиванова, експерт "Индустриални отношения" в БСК.

Тя препоръча също работодателите да преминат в режим на координация със службите по трудова медицина, областните здравни инспекции и областните дирекции на МВР.

"Стопанската камара призова членовете си да се обръщат за издаване на сертификат за форсмажор. Това е една услуга, която съществува отдавна, но в случая би било много полезна за бизнеса. Ако не може да бъде изпълнена определена сделка, фирмите могат да се обърнат към нас, да бъде издаден подобен сертификат и те да не носят отговорност за това, че не могат да изпълнят своите задължения поради извънредна ситуация4, обясни Саръиванова.

"Някои от фирмите като микропредприятията и семейните фирми ще бъдат затруднени при изпълнение на препоръките, смята Елеонора Неголова, председател на Националното сдружение на малкия е средния бизнес.
За по-малките фирми допълнителните инвестиции се явяват непланирани разходи, които всяка компания трябва да прецени как да посрещне", посочи тя.

Специалистът по медицинско право адвокат Мария Шаркова е на мнение, че Регионалните здравни инспекции могат да окажат помощ в обследването както на ключови публични места, така и на работните пространства.