Зам.-министърът Георг Георгиев бе разпитан за служебния паспорт на Божков
Секция: ПОЛИТИКА
09 Март 2020 16:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министърът Георг Георгиев бе разпитан за служебния паспорт на Божков

/КРОСС/ До няколко дни ще са ясни резултатите от разпоредената от външния министър Екатерина Захариева проверка на издадените през последните десет години дипломатически и служебни паспорти. Това каза нейният заместник Георг Георгиев, който беше на разпит в специализираната прокуратурата заради информацията, че със служебни паспорти са разполагали намиращите се в Обединените арабски емирства бизнесмени Васил Божков и Георги Попов.

От думите на Георгиев стана ясно, че Божков е със служебен паспорт от 2011 година в качеството му на представител на национална спортна организация.

Документите и на Божков, и на Георги Попов са анулирани по инициатива на външното министерство, каза Георг Георгиев:

„В момента, в който се е случило това издаване, тези хора не са били обект на законово преследване, на обвинение или на каквото и да е. Всеки работещ в условията на институция, която е разписана по наредба, има право на такъв паспорт, това не е дипломатически паспорт, подчертавам, никакви допълнителни улеснения не получавате благодарение на такъв паспорт“.

По неофициална информация преди Георг Георгиев, на разпит в спецпрокуратурата са били министрите на външните работи и на спорта Екатерина Захариева и Красен Кралев. От спортното министерство опровергаха тази информация.

Малко след като се разбра, че зам.-министър Георгиев е на разпит, МВнР съобщи, че по заповед на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева комисия на Инспектората на МВнР ще извърши проверка на всички издадени дипломатически и служебни паспорти през последните 10 години.

Комисията ще трябва да установи техния брой, основанията за тяхното издаване, както и да направи препоръки за промяна на действащата нормативна уредба в случай на необходимост.