Медиите трябва да са по-отговорни за саморегулацията си
Секция: Коментари
10 Март 2020 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Медиите трябва да са по-отговорни за саморегулацията си

/КРОСС/ Начинът, по който получаваме информация, се променя. Медиите и пазарът се променят. Поради тази причина трябва да подхождаме към информацията, която получаваме, критично и да я проверяваме. Това каза д-р Симона Велева, юрист и доктор по конституционно право, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

"Медиите трябва да са изключително отговорни, защото самите журналисти често могат да бъдат жертви на дезинформация. В днешно време в морето от информация има много идеи, които могат да ни подведат".

По думите ѝ аудиторията трябва да се доверява на медиите, които са достоверни.

Тя говори за значението на солидарността в журналистическата гилдия и въпросът за прилагането на еднакви етични стандарти от всички медии.

"Медиите трябва да са по-отговорни по отношение на своята саморегулация и приемането на етични стандарти, по които да работят. Много е важно темата за свободата на словото да не се симплифицира, защото проблемите са многопластови и разнопосочни".

Според нея законодателните недостатъци са свързани с реда за достъп до обществена информация.

"Няма бързо производство за достъп до обществена информация. Няма закон за печата. Онлайн и печатните медии са под съвсем различен режим спрямо радиото и телевизията".

Тя отбеляза, че въпросът при големи платформи като Facebook е дали трябва да се регулират обществените отношения.