Британската здравна агенция: Регулираните електронни цигари са по-безопасни от обикновените
Секция: Анализи
11 Март 2020 07:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Британската здравна агенция: Регулираните електронни цигари са по-безопасни от обикновените

/КРОСС/ Стриктно регулираните електронни цигари и изпарители на никотин са по-малко вредни от обикновените цигари, обяви Агенцията по обществено здраве на Англия (Public Health of England)* в годишния си доклад за употребата на е-цигари, публикуван през март. Въпреки че не са напълно безопасни, те все пак съдържат значително по-малко вредни вещества в сравнение с цигарения дим, отбелязват авторите на доклада.

В заключенията си агенцията за пореден път изтъква важната роля, която бездимните алтернативи могат да имат в борбата с тютюнопушенето, като позицията им съвпада и със становищата на други здравни организации.

"Въпреки намалението на броя пушачи като цяло пушенето си остава най-голямата причина за предотвратима смъртност и заболявания, както и водеща причина за здравни неравенства по света. Следователно, алтернативните по-малко вредни устройства за доставяне на никотин, могат да изиграят ключова роля за намаляване на здравната тежест", заявява в шестия си независим доклад за електронните цигари британската агенция.

Докладът се публикува в разгара на увеличаващите се страхове по света, че електронните цигари и изпаряващи продукти са толкова вредни, колкото цигарите. Близо половината от пушачите във Великобритания погрешно вярват, че електронните цигари са толкова вредни или дори по-вредни от пушенето на обикновени цигари. Както посочва изследване в доклада, причина за фалшивите страхове стана разразилата през есента на 2019 г. епидемия от белодробни заболявания в САЩ. Американските власти вече потвърдиха, че кризата е породена главно от откритата в никотиновите течности съставка витамин Е ацетат - сгъстител, който се добавя в продуктите за изпаряване на канабис. Това вещество е забранено в продуктите за изпаряване, които са строго регулирани във Великобритания, допълва Агенцията по обществено здраве на Великобритания.

Фалшивите новини за е-цигарите са довели до спад на употребата на никотиновите изпарители и връщане на пушачите във Великобритания към стандартните цигари. Това може да окаже негативно въздействие върху общественото здраве, тъй като възпрепятства отказа от цигарите и преминаване към по-малко рискови вейпинг продукти. Това "в крайна сметка ще коства живота на много хора", се казва още в доклада.

"Възприятията за вредата от електронните цигари сред пушачите не отговаря на наличните научни доказателства. През 2019 г. процентът на хората, които смятат, че електронните цигари са по-малко вредни от обикновените цигари, е спаднал от 45 на 34 на сто. Тези грешни възприятия са особено разпространени сред пушачи, които не използват е-цигари", посочва британската агенция.

Агенцията по обществено здраве на Англия съветва пушачите да спрат да пушат или да преминат на електронни цигари, които да им помогнат да спрат да пушат, а непушачите да не започват употреба на електронни цигари.

Клайв Бейтс, бивш служител на Агенцията, коментира доклада като "силна емпатия, основана на прецизни данни" - това, което опазването на общественото здраве изисква. "Ако можеше и Световната здравна организация или агенциите и политиците в САЩ да демонстрират подобен здрав разум, основан на доказателства, това би променило напълно нещата", казва Бейтс. "Новите доказателства са много убедителни, ако погледнем сериозно на тях, а не се вслушваме в това, което казват борците срещу електронните цигари", допълва бившият правителствен служител.

*Public Health England е изпълнителна агенция на Министерството на здравеопазването и социалните грижи в Обединеното кралство, която започва да функционира от 1 април 2013 г. Формирането на агенцията е в резултат на реорганизация на Националната здравна служба в Англия, уредена в Закона за здравеопазването и социалните грижи от 2012 г.