Мийте по-често ръцете си със сапун
Секция: Здраве
11 Март 2020 08:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мийте по-често ръцете си със сапун

/КРОСС/ Честото и внимателно измиване на ръцете със сапун е първата и най-важна препоръка за профилактика на грип, настинка и всички инфекциозни заболявания.

Поддържането на необходимата хигиена на ръцете е един от най-елементарните и ефективни начини, за да избегнете заразяване с грип, настинка и други подобни заболявания, тъй като повечето от инфекциите попадат в организма именно чрез контакт с ръцете, съветват лекари от Държавния университет на щата Пенсилвания (Penn State University).

Освен от вирусите на грипа и настинките, миенето на ръцете може да ви предпази от заразяване с такива бактерии като салмонела и E.coli.

“Всеки ден ние докосваме предмети, покрити с различни микроби: бутоните в асансьора, дръжките на вратите, компютърната клавиатура, телефонната слушалка... Вредните микроорганизми попадат върху ръцете ни, а оттам в очите, носа или устата. Много от инфекциите на горните дихателни пътища се развиват именно поради недостатъчната хигиена на ръцете”, твърдят американските учени, цитирани от АМИ-ТАСС.

Епидемиолозите съветват още да се следи особено за чистотата на ръцете през работния ден и задължително преди всяко хранене: “Ръцете трябва да се измиват след всяко посещаване на тоалетната, при контакт с болен, смяна на памперсите на малкото дете, докосване на животно, изхвърляне на боклук, след всяко кихане, подсмъркване и кашляне”.

За да бъде максимално ефективно, миенето трябва да става с топла вода, да бъде енергично и да продължава между 15 до 30 секунди.
Специалистите препоръчват още да се използва антибактериален сапун и дезинфектиращ гел срещу инфекции, който убива около 99% от бактериите.