Бизнесът у нас губи най-вече от паниката около коронавируса
Секция: Коментари
11 Март 2020 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бизнесът у нас губи най-вече от паниката около коронавируса

/КРОСС/ "Върху бизнеса у нас влияе повече паниката от коронавируса, не толкова самото му разпространение. Компаниите ще загубят повече от нея", каза Иван Тошев, председател на Контролния съвет на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Тошев отбеляза, че по веригите на доставка вече започват да се срещат затруднения и у нас, което нарушава системата на работа.

“Не можем да пренебрегнем влиянието на околния свят. Забавянето на световната икономика ще се отрази и на българската”.

По думите на госта опасностите са най-вече за малкия бизнес, който няма възможностите за преструктуриране на големите дружества.

Според експерта компаниитеориентирани към изнострябва да се насочат към диверсификация на пазаритена които оперират. Той отбеляза, че те могат да стъпят на нови такива или да възстановят връзките си на стари, като например тези от бившия социалистически блок.

“Бизнесът би трябвало да поиска от държавата да плати част от сметката за мерките, които му се налагат”.

Намирането на алтернативни източници на доставки и суровини е по-лесно”, отбеляза гостът, като обаче добави, че това повишава цената.

“Въпросът е кой ще плати сметката - дали държавата ще поеме част от нея, бизнесът или всичко ще се прехвърли към потребителите”.

Енергията на държавата сега трябва да се насочи към създаването на електронно правителство”, заяви Тошев. Според него това би помогнало съществено.