/КРОСС/ Знаете ли кое е онова нещо, което кара раните да заздравяват по-бързо, прави ни по-силни и здрави, грижи се да се представим добре в леглото и дори влияе върху способността ни да възприемаме вкусове и аромати? Това е съвсем малкото количество цинк, от което имаме нужда дневно.
От синтеза на протеин и ДНК до борбата с инфекции, от производството на тестостерон до по-доброто функциониране на мозъка – тялото ни има ежедневна нужда от цинк, и въпреки че необходимите дневни дози са около 8 мг, голяма част от хората не приемат достатъчно от минерала.
Тялото не може да съхранява минерала, така че е важно да си набавяме цинк ежедневно. Дневната доза може да е до два пъти по-висока, ако сте веган/вегетарианец, защото организмът усвоява по-трудно цинка от растителните източници.
Вижте и кои са продуктите с най-високи концентрации на цинк, които ще ви помогнат да си набавите необходимото количество.
Нищо чудно, че се славят като афродизиак – причината е именно високото количество цинк, който съдържат – 32 мг в 6 стриди, или 200% повече от необходимата ни дневна доза.
Телешко, свинско, агнешко или пилешко са все добри източници на цинк, плюс богат набор от витамини от група В, които допълнително се грижат за доброто състояние на мозъка и паметта.
Със 100 г кашу освен цинк, ще си набавите и богато количество полезни мазнини, както и % от необходимото ви желязо.
Все едно имаме нужда от причина да ядем повече хумус – и без това го обичаме достатъчно, но с една 1 ч.ч. нахут си набавяме и 2.6 мг цинк, плюс фибри и протеин.
А как да приготвите перфектния хумус – мек, кремообразен и с богат наситен вкус? Рецептата е тук.
Освен 0.9 мг цинк в 100 г сварен боб, си набавяме и протеин, и диетични фибри (както разтворими, така и неразтворими), които подпомагат функционирането на храносмилателната система.
Тук получаваме допълнителен бонус, тъй като бадемите са богати на витамин Е, който също повишава имунитета.
10 мг в 100 г е повече от добра причина да не изхвърляте семките, когато почиствате тиквата. Вместо това ги запечете и ги добавете към салатата. А какво да правите с тиквата? Потърсете повече вдъхновение, като изтеглите тази книжка с рецепти, които събрахме от участниците в конкурса ни “Изкушения с тиква”.