Обявиха извънредно положение заради коронавируса
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Март 2020 11:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обявиха извънредно положение заради коронавируса Парламентът единодушно прие предложението на Министерски съвет за обявяване на едномесечно извънредно положение

Мярката позволява затваряне на училища, детски градини, университети, заведения, отмяна на спортни събития и форуми.

/КРОСС/ Народното събрание прие с пълно единодушие от 201 гласа обявяването на извънредно положение на територията на цялата страна за срок от 13 март до 13 април 2020 г.

Парламентът заседава относно гласуваното предложение на Министерския съвет за въвеждане на извънредно положение в страната.

Ген. Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб, даде информация за обстановката в страната, близките на нас държави, Европа и света, за предприетите мерки за преодоляване на епидемията.

Към този момент на базата на повече от 1 400 тествани лица у нас са установени 23 положителни случая - само за вчера те са 16, както и един смъртен случай.

На Балканите всички държави бележат ръст в новорегистрираните случаи. В Гърция задмина 100, Румъния върви към този процес. В света 134 000 случая са регистрирани към 6 часа тази сутрин. 4 900 са загиналите, 70 000 са оздравелите.

В първото огнище в Китай са регистрирали 21 случая за последното денонощие. Всички останали страни бележат ръст в установените случаи. В Италия те са над 15 000, 1 016 са загиналите, 1 258 са критичните. В Иран са над 10 000 случаите, в Северна Корея - 8 000. В Испания - над 3 100, Франция -2 800, Германия - 2 700, САЩ - около 1 700.

Всички държави от ЕС не са пощадени от епидемията. СЗО обяви пандемия.

У нас вече не се явяват единични случаи, а започва масово появяване на случаи. Имаме три гнезда на огнище - Габрово, Плевен и София.

Националният щаб отчита грубо нарушаване на карантината.

Лечебните заведения работят на строго определени клинични практики. При създаване на ситуация подобна на тази в Италия трябва да има възможности за мобилизация на целия медицински персонал, заяви Мутафчийски.

Бързо са намерени решения и потенциал за решаване на проблема със защитните облекла. Вече има реално производство.

Проблем има с дихателните апарати. Има хора, които има нужда от такива. Търсят се начин за бързо снабдяване с такава апаратура.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви от парламентарната трибуна, че от БСП ще подкрепят всички мерки, които гарантират ограничаването на разрастването на болестта. На председателски съвет от левицата са направвили предложения за допълнения към решението на МС. Прието извънредното положение да бъде със срок от един месец - от 13 март до 13 април 2020 г.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че неговата партия ще подкрепи всички необходими мерки и ще съдейства в тяхното реализиране. Според него предложението на правителството е навременно и правилно.

Ние от "Обединени патриоти" единодушно ще покрепим предложението като една превантивна мярка, която да ограничи разпространението на вируса точно в неговата най-опасна част - скоростта, категоричен беше лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той призова гражданите да не се поддават на паника.

Партия "Воля" също ще подкрепи категорично въвеждането на извънредно положение за един месец, съобщи Кръстина Таскова от "Воля".

Павел Шопов от "Атака" заяви, че да тук се справяме добре. Когато се прави равносметката трябва да погледнем къде сме ние в света, по каква причина сме в тази ситуация. Вижда се, че човечеството бива наказано или поне предупредено, каза той.

Даниела Дариткова заяви, че ПГ на ГЕРБ, че предложеният проект за решение, който предвижда въвеждане на извънредно положение е абсолютно необходима и навременна мярка. Поставени сме пред изпитание и криза, която ще има ралични последици, но се е важно да покажем, че сме обединени и отговорни. Тя обясни, че е необходимо въвеждането на извънредни мерки