Коварството на вируса - епидемията се разпространява от здравите
Секция: Интервюта
13 Март 2020 14:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Коварството на вируса - епидемията се разпространява от здравите

/КРОСС/ „Всяка една дейност, свързана с неразпространяване на епидемията, ще бъде правилна. Едно от основните положения за овладяване на една епидемия, е ограничаване на огнището на инфекцията. Естествено, че тези решения са в правилна насока, стига да доведат до по-бавното разпространение на вирусната инфекция в България. А те ще доведат, защото са въведени в много страни, които вече истински страдат от тази инфекция".

Това заяви пред NOVA заместник-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

„В страните, където вече има драстичен спад на случаите, като Китай, виждаме, че колкото са по-строги мерките, толкова по-малко са новозаразените", добави имунологът доц. Снежина Михайлова.
Коварното на тази епидемия е, че тя се разпространява от здравите, а една част - по-възрастните пациенти, я прекарват много тежко и за съжаление един немалък процент завършва със смърт. Вирусът има дълъг инкубационен период, което е голяма тежест за овладяване на инфекцията. Това е въздушно-капкова инфекция, но по повърхности той живее в сравнение с другите вируси много по-дълго време и може да заразява. Мисля, че часове може да живее, което за вирус е нетипично", посочи Брънзалов.

„Първият симптом е задух. Суха кашлица. Пациентите загиват от тежка вирусна пневмония. Ако човекът е възрастен и с хронични заболявания, при задух, това означава, че той веднага трябва да бъде хоспитализиран. А преди това е най-важното да бъде изолиран", добави Брънзалов.

„Селенът и цинкът имат известен стимулиращ ефект върху имунната система. Сега това очевидно се интерпретира в контекста на новата епидемия. Принципно тези два микроелемента имат доказан имуностимулиращ ефект. Дозировките са точно определени. В чесъна общо казано има вещества с антивирусен ефект", коментира Михайлова.
„Но реално, нито за микроелементите, нито за домашните храни, можем да твърдим, че имат доказан ефект срещу коронавируса. Имунната система изисква постоянни грижи, трябва да има балансирана храна с много зеленчуци, плодове и протеини", заяви имунологът и добави, че тъй като вирусът се задържа върху повърхности, плодовете и зеленчуците трябва да се мият добре.

Михайлова не препоръча да се взимат имуностимуланти от здрави и млади хора. А по-възрастните, които страдат от хронични заболявания трябва да вземат неспецифични имуностимуланти.

„Онкоболните трябва да се изолират и да ограничат контактите, защото при тях имунната система е компрометирана", подчерта Михайлова.

„В момента има два серотипа на вируса, но реално това, което се смята за повтаряне, е временно потискане на потискане. След това завръщане на болестта при непълното ѝ излекуване", заяви Михайлова.

Според нея това, кога ще приключи епидемията зависи от ефективността на мерките, но най-вече от броя на хората, които пренасят вируса без да имат симптоми.
„И ние, самите медици, все още се учим как протича въпросната вирусна инфекция. В България се учим от опита в Китай, защото единствено там вече има спад на заболеваемостта. Стана ясно, че лекарство специфично за лечение на коронавирусната инфекция все още няма на 100% доказано. Работи се в тази насока. Съобщават се няколко медикамента, които най-вероятно ще намерят приложение", каза Брънзалов.

„Все още изчакваме официални данни как ще се лекува етиологично. До този момент лечението е чисто симптоматично, както при други вирусни заболявания", поясни Брънзалов.

Той подчерта, че всички посещения при лекар или зъболекар за неспешни състояния трябва да бъдат ограничени.

„В скоро време проблемът с маските в аптечната мрежа ще бъде решен. Етиловият алкохол е прекрасен дезинфектант", добави Брънзалов.