Астрономически удар: Откриха над 100 малки планети в Слънчевата система
Секция: Наука
13 Март 2020 17:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Астрономически удар: Откриха над 100 малки планети в Слънчевата система

/КРОСС/ Астрономи от Пенсилванския университет откриха в Слънчевата система над 100 нови малки планети в рамките на проекта Dark Energy Survey за картографиране на крупни структури във Вселената и изследване на тъмната енергия, съобщи Сайънс алърт.
В разстояние на 5 години, от август 2013 г. до януари 2019 г., специалистите събирали данни за източници на инфрачервено лъчение в небето от южното полукълбо на нашата планета, включително за свръхнови и за галактични купове. Високата прецизност и голямото полезрение се оказали от полза за регистриране на транснептунови обекти - небесни тела в Слънчевата система, които кръжат отвъд орбитата на Нептун.

Били анализирани 7 милиарда точки, които се открояват на шумовия фон в данните, за да бъдат проверени като кандидати за транснептунови обекти. Учените изключили онези обекти, които не се придвижват, т.е. е невъзможно да са малки планети. В предварителния списък имало 400 кандидати. След повторния анализ били идентифицирани 316 малки планети, 139 от които дотогава били неизвестни.

Почти всички тези планети се намират на разстояние 30-90 астрономически единици, а 7 от тях - на разстояние 150 астрономически единици (1 астрономическа единица се равнява на средното разстояние между Слънцето и Земята).