СЗО: Европа е новият епицентър на пандемията от коронавирус
Секция: СВЯТ
14 Март 2020 08:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СЗО: Европа е новият епицентър на пандемията от коронавирус

/КРОСС/ Европа е епицентърът на пандемията на коронавируса, заяви днес на пресконференция ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Франс прес и ДПА, съобщи БТА.

"Европа е съобщила за повече случаи на заразяване и смъртни случаи от всички други части на света, с изключение на Китай", подчерта Гебрейесус.

Общият брой на смъртните случаи по света достигна 5000, а броят на заразените е над 132 000.

А в Европа бяха взети драконовски мерки срещу пандемията от коронавирус. Чехия затваря границите си и за следващите 30 дни никой няма право да напуска страната, а чужденците не могат да влизат. Изключение правят само шофьорите на камиони и пилотите. Съседна Словакия също затвори границите си за чужди граждани. А Китай обяви само 8 нови случая на каронавирус за последните 24 часа.

Цялото румънско правителство е поставено под карантина, след като сенатор от управляващите се оказа заразен.

Европа реши да създаде фонд в размер на 37 милиарда евро за подпомагане на икономиките на държавите-членки. Но председателят на Европейската комисия реагира остро на решението на някои държави да затворят границите си.

"Определен вид контрол може да е оправдан, но цялостни забрани за пътувания не се смятат за най-ефективните от Световната здравна организация. Най-вече те имат сериозни социални и икономически последствия, ограничават живота на хората и бизнеса през границите. С други думи - всяка мярка, която се взима трябва да бъде пропорционална", смята Урсула фон дер Лайен.

Франция затваря детските градини, училищата и университетите, а в Белгия няма да работят и кафенета, ресторанти и някои магазини. Германският канцлер Ангела Меркел отправи сериозно предупреждение.

"Намираме се в извънредна ситуация във всякакъв смисъл, по-извънредна дори от банковата криза, защото става дума за здравен проблем. Здравно предизвикателство, за което учените и докторите все още нямат отговор. Нашата работа е първо да спасяваме животи по най-добрия начин и второ - да поддържаме икономиката. И двете задачи са предизвикателство", заяви тя.

Испания обяви извърдено положение, след като броят на случаите се увеличи рязко. За последните 24 часа са починали 36 души, а 2000 са заразени само в района на Мадрид. Четири града в Каталуния бяха поставени под карантина и блокирани. Испанският премиер допусна, че до края на седмицата броят на заразените в страната ще нарасне до 10 000 души.