Руски бомбардировачи прелетяха над американски военен лагер (видео)
Секция: Русия
14 Март 2020 10:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руски бомбардировачи прелетяха над американски военен лагер (видео)

/КРОСС/ Два руски бомбардировачи Ту-95 са прелетели над американски военен лагер Seadragon, който бил разгърнат в Арктика по време на учение, съобщава списание Popular Mechanics, цитирано от РИА Новости. Американското издание се позовава на данни на командването на Въздушно-космическата отбрана на Северна Америка.

Инцидентът станал на 9 март, твърди изданието и разказва, че руските бомбардировачи летяли четири часа над море Бофорт, недалеч от крайбрежието на Аляска. Те са били съпровождани от канадски и американски изтребители.

"Бомбардировачите са се появили само 5 дни след разгръщането на военния лагер. Посланието е ясно: Русия няма проблем да намери американските войски, дори и в Арктика", пише още изданието.

Руските власти твърдят, че всичко около полетите е било предварително ясно и в рамките на международните договорености.

video: https://www.youtube.com/watch?v=Sq_uwJSx0-Y

Британски изтребители "Тайфун" бяха вдигнати само преди седмица във въздуха, за да съпровождат руски самолет, предназначен за борба с подводници. Изтребителите са излетели от шотландска и британска авиобази. Съобщението за събитието бе направено в Туитър от Кралските ВВС.

От пресслужбата на Северния руски флот са съобщили, че два руски Ту-142 са изпълнили полети над неутрални води на Баренцово, Норвежко, Северно море и над Атлантическия океан в навечерието на учение на НАТО в Норвегия. Полетите били в трого съответствие на международните правила.

От британските ВВС пък обявиха, че съпровождането е станало като стандартни действия, координирани с още няколко съюзника от НАТО.

Туполев Ту-142 (наименование на НАТО: Bear F и Bear J) е съветски/руски разузнавателен самолет. Базиран е на стратегическия бомбардировач Ту-95, разказва Уикипедия. Първоначално е замислен като морски разузнавателен самолет допълващ Ту-95 и трябва да стане основната машина на СССР при водене на битки с подводници през Студената война. Основните му варианти са Ту-142М2, Ту-142М3 и Ту-142М4.

Ту-142МР е вариант модифициран за използване в комуникацията между подводниците, както и за други командни, контролни и комуникационни (К3) нужди.