Президент и премиер: Борбата е за всеки българин
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Март 2020 12:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президент и премиер: Борбата е за всеки българин

По 1000 лева ежемесечен бонус върху заплатите ще получават всички медици, борещи се с коронавируса

/КРОСС/ Безпрецедентно единство демонстрираха президентът и премиерът. Румен Радев и Бойко Борисов загърбиха споровете и призоваха нацията към единство в трудната битка с коронавируса.

Двамата го демонстрираха в съвместно изявление след среща на "Дондуков"2 с участието и на шефа на кризисния щаб ген.Мутафчийски.

България и светът преминават през тежко изпитание. То налага пълна мобилизация на материалните ресурси и моралните сили на обществото. Епидемията ще подложи на изпитание здравната системи и всички социални системи от държавата, които ще трябва да устоят в една кризисна ситуация въпреки трупането на проблеми с десетилетия", заяви президентът Румен Радев.

Той напомни, че трябва да изразим своето уважение и подкрепа към българските лекари и медицински специалисти, върху които ляга основната тежест на тази битка.

Румен Радев - президент: Нашето оцеляване зависи от техния професионализъм, нравственост, техническо обезпечаване, социална сигурност и спокойствие и това трябва да е неотменен ангажимент на държавата. 30 години българите се спасяват поединично, но тази смъртоносна епидемия, която покосява най-слабите и възрастните хора, напомня, че е време да осъзнаем необходимостта от гражданска отговорност и обществена солидарност.

"Абсолютно съм солидарен с думите на президента. Това, което към момента правим в спешен порядък е да можем да защитим лекарите и медицинските сестри. Това, което решихме - тези, които са на първа линия и се борят с коронавируса ще получат по 1000 месечно възнаграждение", заяви премиерът Бойко Борисов.

"Трябва да подпомогнем малкия и среден бизнес, но и внимателно трябва да следим резервите - да внимаваме за пенсиите, заплатите на медиците, полицията, военните. Всеки лев го пресмятаме за дълъг период от време. Държавата, нейното функциониране, зависи от икономиката. Разбрахме се с президента ежедневно да му предоставяме нашите разчети, да бъдем единни, силни. Да се мобилизираме и да излезем от кризата", каза още министър-председателят.