Безплатен онлайн спектакъл за рождения ден на режисьора Крикор Азарян днес
Секция: КУЛТУРА
15 Март 2020 14:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Безплатен онлайн спектакъл за рождения ден на режисьора Крикор Азарян днес

/КРОСС/ С безплатно представление ще бъде отбелязан рожденият ден на Крикор Азарян. На 15 март тази година се навършват 86 години от рождението на големия режисьор и Младежкият театър кани публиката на прожекция онлайн. Ще бъде показана телевизионна адаптация на един от майсторските му спектакли - „Три сестри". Излъчването ще бъде в страницата на театъра във Фейсбук.

„Крикор Азарян бе един от най-колоритните творци на театралната сцена, любим професор на поколения в НАТФИЗ - пишат колегите и приятелите му от Младежкия театър. - На 14 декември 2009-а Коко - както го наричаха малки и големи, изгуби битката с болестта. Ала като малцина други, той има куража да се сражава докрай - буквално до последнияси дъх Коко Азарян бе на сцената, за да завърши брилянтната си трилогия по Чехов - „Чайка", „Три сестри" и „Вишнева градина" в три големи столични театъра."

„Три сестри" е от последните работи на Азарян, премиерата на спектакъла бе през 2008 г.

„Наистина посягам късно към този текст и една от причините е, че неговото съвършенство безкрайно задължава и ме респектира безкрайно - казва приживе режисьорът. - Другото е, че тук, в Младежкия театър, има трупа. Много важно е да можеш да работиш с актьори, които оптимално да пресъздадат точно този живот. И третото е творческата атмосфера, духът на съзидателност в този театър."

Станка Калчева (Олга), Койна Русева (Маша) и Яна Титова (Ирина) са сестрите на Андрей Прозоров (Цветан Даскалов). В другите роли са Силвия Лулчева, Малин Кръстев, Владимир Люцканов, Николай Урумов, Вежен Велчовски, Цветан Алексиев.

Художник на спектакъла е Марина Райчинова, музиката е на Румен Цонев. Режисьор на адаптацията е Дамян Петров.

„Вярваме, че в преломни дни като тези, които живеем, изкуството е упование - се казва в обръщение на Младежкия театър към неговите зрители. - Подготвили сме и други излъчвания, в които паметта за театъра е жива. Следете страницата ни във Фейсбук..."

Линкът към видеото ще бъде активен на 15 март в 14 ч. и ще бъде достъпен 48 часа.

Но за да се почувстват като в театър, зрителите могат да си го пуснат точно в 19 ч., когато обичайно започват спектаклите в София.

Площад Славейков