Лекари от Пловдив притеснени след смъртен случай на жена със съмнение за COVID-19
Секция: Здраве
16 Март 2020 09:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лекари от Пловдив притеснени след смъртен случай на жена със съмнение за COVID-19

В отворено писмо медиците сигнализират, че нямат предпазни средства и не са инструктирани как да действат

/КРОСС/ Голямо напрежение в една от пловдивските болници. 84-годишна жена, със съмнение за коронавирус, почина в МБАЛ "Свети Мина" в града, след като два дни не е изследвана. Медиците от здравното заведение изпратиха отворено писмо, че нито имат предпазни средства, нито необходимата апаратура, нито инструкции как да действат.

С пациентката са били контактни 10 души от персонала. Резултати от пробата на жената, изследвана в Националната лаборатория, се очакват в сряда. Медиците са притеснени, че ако тя се окаже положителна, значителна част от персонала ще трябва да бъде поставена под карантинаЕто и пълния текст на отвореното писмо до представители на местни и национални институции. Публикуваме го без редакторска намеса:

ОТВОРЕНО ПИСМО

До

Областен управител Пловдив

Община Пловдив

Щаб за борба с вируса

Министър на здравето

Министерски съвет

Президентство

От

МБАЛ "Св. Мина" - Пловдив

д-р Цветан Деведжиев - зав. Кардиологично отделение

д-р Стоилов - нощен дежурен 13/14.03 - 40 години трудов стаж

Останал персонал на отделението

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ,

84-годишната болна, приета през нощта на 12-13 март със съмнение за COVID-19 при нас - с отказ да бъде приета в Инфекциозна клиника, с отказ да бъде превозена от Спешна помощ, при отказ за съдействие от градския епидемиолог, остана при нас - при пълната ни неподготвеност - при създалата се сложна епидемиологична обстановка ние, с богатия клиничен и диагностичен опит в ежедневната ни клинична работа при:

1. Липса на маски, престилки и калцуни

2. Липса на респиратори

3. Липса на инструкции за работа в новата обстановка

4. Липса на тампони и разтвор за вземане проба за изследване на коронавируса

5. Липса на платените бодигардове - охрана на болницата през цялата нощ.

Днес чакаме човек от РЗЦ, за да вземе проба от болната, която те ще пратят за изследване в Стара Загора, може би - в понеделник...!!! Лед още 3 дни - около четвъртък - след седмица! - от приемането й, ще знаем Е ЛИ Е болната положителна за корона вирус при възможност да е заразила всички! в отделението ни!

Та, госпожо Каназирева, дано не ви се наложи да бъдете приета при нас със съмнение за коронавирус, при сегашната ни ситуация, и - защо не минете да видите каква е болницата, която с лека ръка определяте за база, след запълване на Инфекциозна к/ка на МА като база за болни от коронавируса?

Уважаеми щаб за борба с вируса, не мислете, че всичко е в ред в системата и, че извънредното ви положение е раздвижило статуквото...

Пише ви лекар с банална, незащитаваща маска, която не е функционална и се сменя на 2-3 часа, ако има резервна /а още няма!/ пристигнала... Лекар, със заплата 900! Лева, колкото сега ще давате на мед. сестри, и то увеличена сега, преди месец с 50! Лева. Пише ви завеждащ кардиологично отделение с 45-годишен стаж и опит, преболедувал всички сътресения на Здравната ни система, запазил все още надеждата, че можем да бъдем успешни.

Поздравяваме ви, скъпи управляващи, ние новите опълченци на Шипка - с бели престилки! Както онези славни българи с камъни и дърве се биеха с жестокия враг, ние - с голи ръце стоим, но - се борим уви, с камъни и дърве - в 21 век - с новата реалност и нов вирус ...

Дано осъзнаете колко далеч е реалността от вашите мечти, разбирания и надежди... Не ви казвам надежда всяка тука оставили - надеждата и заедно с вас сме уверени, че ще победим.

Пловдив