Извинете генерале, обаче с кол центровете и големите офиси какво правим?
Секция: Интервюта
16 Март 2020 11:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Извинете генерале, обаче с кол центровете и големите офиси какво правим?

/КРОСС/ Да поговорим за корпоративната отговорност.

Извинете, общественици, обаче с кол центровете и големите офиси какво правим? Тях ще ги затваряме ли или във фитнеса е по-опасно? На театър със сигурност ходят по-малко хора, отколкото днес са отишли на работа в кол центрове.

Реших да поразмишляваме над темата, защото именно в този тип корпоративни учреждения много  претендират за корпоративна отговорност. За любов към служителите, за отдаденост на обществени каузи, за екипност, за поглед към бъдещето, със загриженост за света и у нас.

Да вземем за пример Telus International Bulgaria - и само един от общо 20-тина проекта - там днес са работили около 100 души в shared space (б.р. споделено) пространство. Тоест без да са разделени един от друг, без да са на метър и половина един от друг, без да са им дезинфекцирани мишките, клавиатурите и слушалките. Всички те са делили само две тоалетни - мъжка и женска. Използвали са едни и същи мивки, за да си измият съдовете от обяд, както и едни и същи хладилници, за да си съхранят обяда.

Тези 100 души днес ще се приберат и ще видят поне по 1-2 човека. 80 от тях ще използват градски транспорт, значи всеки от тях ще срещне още поне по 100 човека.

Охраната ще контактува с минимум 500 човека, тим лидерите с всички 100. Ще ги обслужи персонал около сградата, които са минимум още 50 човека.

Между другото, там не може и да се проветрява. Прозорците не се отварят. Под въпрос е дали филтрите на вентилацията ще „вентилират" успешно каквото и да било, с миризми например не се справят. По-скоро ще развъртят въздуха между всички проекти и етажи.

А, да - асансьорите са метални, а подовете не се дезинфекцират, защото са от мокет. За да излезеш от сградата трябва да хванеш минимум 3 метални дръжки.

Сега нека умножим тези 100 от единия проект по 20. За да обхванем цялата бройка, сещате се. И в сметките си не забравяйте - това е само един от 50-тина кол центрове в София, Пловдив, Варна, Бургас.

Вярвам, че ситуацията на други места не е по-различна и говорим за дори по-големи мащаби. Например в някои молът е единственото място за хранене, а до други освен с градски транспорт, с друго не можеш да стигнеш, защото няма места за паркиране.

Нека продължим размишленията си и с останалите като 60К, Sutherland, Sitel и още, и още, и още... Не визирам никой, а направо всички.

Надали много голяма част от дейностите, които извършват служителите в корпоративни офиси, дилърства на продукти и кол центрове е животоспасяваща, обаче определено носи много кинти на много звена.

И когато става дума за големи пари вече не сме едно семейство, една кауза и се бачка по празници и по време на епидемии.

Източник http://socbg.com