Има ли спекула с цените на храните?
Секция: ИКОНОМИКА
16 Март 2020 11:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Има ли спекула с цените на храните?

/КРОСС/ Няма спекула с цените на храните в ситуацията на извънредно положение, а търговските вериги са търговските вериги да ни осигурят всичко необходимо. От 28 февруари до 13 март, когато ситуацията с коронавируса стана динамична, разликата в цените на хранителните стоки е стотинка - две.

Самата търговска динамика го предполага, това е нормално за търговското взаимодействие, увери в рубриката в сутрешния блок на БТВ „Чети етикета" председателят на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата - Владимир Иванов. В петък и събота не е имало промяна в цената на едро на нито един хранителен продукт. Всички добре се ориентират в тази обстановка, има добра логистика, категоричен беше той. Владимир Иванов отбеляза, че при лимоните има истерия за купуване. Безумно поведение от страна на потребителите, коментира той. Презапасяването с продукти ще доведе до излишъци в много кратък период от време, обясни Владимир Иванов. Според него потребителите ще изхвърлят храна, а търговците ще държат стока и няма да има на кой да я продадат.

Според зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов обстановката е спокойна, количествата са на лице. Имаме достатъчно производители, работим и по линия на доставките, защото има проблеми по някои граници. Препоръчваме на бизнеса да използва жп транспорт, а когато говорим за камионите - осигуряват се патрулки и кордони, по които преминават, така че да няма проблем с доставките, отбеляза Лъчезар Борисов. Договорени са доставки и на защитни медицински маски за нуждите на медицинските работници, увери зам.-министърът.