Расте броят на заразените с коронавирус чужди граждани в Банско
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Март 2020 12:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Расте броят на заразените с коронавирус чужди граждани в Банско

/КРОСС/ Расте броят на заразените с коронавирус чужди граждани в Банско. Всички, дали положителна проба до момента, са англичани, които имат собствени апартаменти в курорта.

Шест проби за коронавирус са взетите от чужди граждани, които са на почивка в Банско. Само една от тях към момента е положителна.

Тази сутрин беше потвърдена информацията за още едно дете, което също е на почивка в Банско. 9-годишното дете е пристигнало с чичо си и неговото семейство. Всички те - двама възрастни и три деца, са в курорта от петък, където имат собствен апартамент. Те бяха поставени под домашна карантина заради информация от МВР, че чичото на детето е имал контакт със сестра си в Англия, която е болна от корона вирус.

Вчера беше обявено, че пробите са отрицателни, но повторното изследване е показало положителна проба при детето:

"Вчера пробите излязоха на четирима отрицателни. 9-годишното дете е с положителна проба за корона вирус. Всички са без никаква клиника към момента и така ще останат, надявам се до 14 дни, ако не прояви някой клинична картина, ще бъдат пуснати да си ходят в Англия" - потвърди директорът на Районната здравна инспекция д-р Калоянов.

Още един английски гражданин, възрастен мъж, живеещ в курорта, е настанен със съмнения за корона вирус в инфекциозно отделение на Благоевградската болница. Пробата му се очаква днес:

"По последни данни, не е толкова тежко, колкото казаха, че е. Има някаква симптоматика, но нека да излязат пробите днес след обяд".

Според директора на РЗИ работата на ски-зоната и към момента създава проблем:

"В Банско има доста туристи. Не знам, защо не се спазва тази заповед за ограничаване. С колегите от полицията продължаваме издирването на контактни".

Общинското ръководство в Банско заседава извънредно и ще търси съдействието на прокуратурата, за да се установи каква е картината в апартаментните комплекси, повечето от които са собственост на чужди граждани.