Джузепе Конте: Италия се нуждае от план за възстановяване от коронавируса
Секция: СВЯТ
16 Март 2020 12:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Джузепе Конте: Италия се нуждае от план за възстановяване от коронавируса

/КРОСС/ Италианският премиер Джузепе Конте подчерта в понеделник, че ще е необходим "план за възстановяване", за да може страната да преодолее икономическото въздействие на коронавирусната пандемия.

Съществуващите икономически мерки са недостатъчни за подкрепа на икономиката и бизнеса в страната, предупреди той.

"Щетите ще бъдат сериозни и широко разпространени. Ще е необходим истински "план за възстановяване". След коронавируса, нищо няма да бъде както преди. Ще трябва да седнем и да преформулираме правилата на търговията и свободния пазар", зави Конте в интервю за италианския вестник "Кориере Дела Сера".

Правителството на Италия обяви, че планираната икономическа помощ за компаниите и домакинствата ще бъде в размер на около 25 млрд. евро, като се очаква новите мерки да бъдат одобрени на правителствено заседание по-късно днес.

Джузепе Конте изтъкна, че не е необходимо да се въвеждат нови забрани във връзка с коронавируса, а стриктно да се спазват съществуващите.

Италианското правителство наложи миналата седмица ограничения на национално ниво, за да противодейства на разпространението на коронавируса - затваряне на училища и магазини, отмяна на спортни събития и забрана на хората да излизат от домовете си, освен в неотложни случаи.

"Учените ни казват, че епидемията не е достигнала пика си, тези седмици ще бъдат най-рискованите" и е нужно да се вземат максимално сериозни мерки, подчерта Конте.

Според него е "необходима европейска координация на здравните и икономическите мерки" срещу коронавируса.

"Дойде моментът да бъдат направени смели избори и Италия може да окаже значителна помощ в качеството си на първата страна, която се сблъска с толкова сериозно разпространение на вируса", каза още италианският премиер

Италия е втората най-тежко засегната от коронавируса държава в света след Китай, където болестта се появи за първи път в края на миналата година.

Пандемията от коронавирус вече доведе до смъртта на над 1800 души в Италия, докато броят на заразените достигна близо 25 000.