Митрополит Николай призова за обща молитва срещу COVID-19
Секция: Православие
16 Март 2020 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Митрополит Николай призова за обща молитва срещу COVID-19

Камбаните бият всяка вечер

/КРОСС/ Митрополит Николай призова пловдивчани да отправят обща молитва към Бога срещу разпространението на коронавируса. Владиката направи извънредно обръщение към миряните в Пловдивската епархия. Публикуваме го без редакторска намеса:

ПРИЗИВ

НА ПЛОВДИВСКИЯ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ

КЪМ БОЖИЯ НАРОД НА ПЛОВДИВСКА ЕПАРХИЯ

Боголюбиви братя и сестри, чеда на светата пловдивска епархия,

Обръщам се с призив към вас, да обединим молитвата си в тези тежки изпитания за целия свят, като ви моля всяка вечер в 21 часа, който където и да се намира, у дома, на работа, или по пътя, да се моли с Господнята молитва „Отче наш" за да призовем Божията милост, снизхождение и избавление от злото.

Също така разпореждам всяка вечер от 21 часа до 21.15 часа, до края на месец март, да бият всички църковни камбани в диоцеза на Пловдвиска епархия в знак на подкрепа на всички наши лекари, медици, и медицински лица, които неуморно полагат грижи за боледуващите и страдащите наши ближни. Защото Господ ни е заповядал: „Синко, в болестта си не бъди небрежен!... Почитай лекаря с чест според нуждата от него, защото Господ го е създал, и лекуването е от Вишния." (Сирах. 38:1-9).

Братя и сестри,

Времето на всеобщото бедствие, което Господ допуска и което съвпада с времето на Великия пост, следва да бъде осмислено от нас в духовен план. Нека то да бъде за нас време на покаяние и смирение. Но не и на униние, на страх, на малодушие и ропот. Всички сме в Божиите ръце. И времето на земния ни живот, и часът на смъртта, и здравето, и болестта - всичко се отмерва от премъдрия Божи промисъл за света и човека. Да не забравяме Господните слова: „Всичко, що поискате в молитва с вяра, ще получите. И каквото поискате от Отца в Мое име, ще го направя, за да се прослави Отец в Сина.... и, Ако поискате нещо в Мое име, Аз ще го направя". (Ин. 14:13-14; Мaт. 21:22).

Благодатта на Господа нашего Иисуса Христа, любовта на Бога Отца и общението със Светия Дух да бъде със всички вас,

+ ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ