Калоян Паргов: Опасността за държавата е голяма, нужен е много разум при взимането на мерки
Секция: ПОЛИТИКА
16 Март 2020 14:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
  Калоян Паргов: Опасността за държавата е голяма, нужен е много разум при взимането на мерки

БСП - София сформира доброволчески "Тимуровски команди" с младежи от градската организация в помощ на нуждаещи се възрастни хора

/КРОСС/ Опасността за държавата в момента е много голяма, затова е нужно да подходим с разум, експертиза и отговорност при взимането на мерки за справяне с пандемията. Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов във връзка с изключително тежката ситуация в страната, причинена от коронавируса.

"На първо място, разбира се, са животът и здравето на гражданите. В този момент всеки от нас трябва да бъде отговорен към себе си и близките си. Сега е време за солидарност, съпричастност, смирение и самодисциплина, заяви той. - Много е важно да запазим спокойствие, да не се паникьосваме и да спазваме правилата - висока хигиена, ограничаване на общуването, използване на дезинфектанти. В тежката ситуация, в която се намираме, безотговорността на един човек може да коства живота на много хора. Лекарите и доброволците, които са на първа линия в справянето с вируса, заслужават нашата подкрепа, огромен респект и благодарност. Вярваме на професионализма на ген. Мутафчийски и разчитаме, че мерките и грижите ще са достатъчни, за да не допуснем разрастване на епидемията като в Италия".

Според Калоян Паргов тази пандемия ще струва изключително скъпо не само на България, но и на света. "Необходими са мерки, за да подсигурим стабилността на държавата, заяви той. - Говорим за три вида мерки - спешни, средносрочни и дългосрочни. Много е важно правителството да даде яснота за състоянието на фискалния и на Държавния резерв. Спешните мерки, които бяха взети за справяне с разпространението на вируса, спряха дейността в няколко много важни сектора от българското стопанство. Малкият и среден бизнес е изправен пред фалит, огромен брой хора може да останат без работа. Затова в момента най-спешно е взимането на социално-икономическите мерки. Те обаче изискват много сериозен експертен анализ, хладен разум и огромна отговорност, за да не счупим държавата. Защото опасността наистина е голяма. Трябва всички да подходим много сериозно. Загубите в икономиката заради вируса тепърва ще ги изчисляваме, но те ще бъдат огромни. В този момент парламентът е мястото, в което трябва да бъдат взети най-важните решения. Надявам се народните представители да проявят хладен разум, солидарност и достатъчно висока отговорност, за да вземат правилни решения".

Калоян Паргов съобщи, че БСП - София сформира доброволчески "Тимуровски команди" с младежи от градската организация в помощ на нуждаещи се възрастни хора в града. "Изцяло се съобразяваме с обстановката и ситуацията и затова затворихме нашите районни клубове във времето на извънредното положение в държавата, каза той. - Искаме да съхраним живота и здравето на нашите членове и симпатизанти, не малка част от които попадат в рисковата групата - на най-застрашените от вируса граждани. Ограничили сме контактите, минаваме на дистанционна работа и комуникираме по телефоните и електронните пощи. Животът продължава, но най-важното е да се погрижим за здравето - нашето и на близките ни. Вирусът не ни плаши, не ни е парализирал, но трябва да бъдем по-отговорни и дисциплинирани. Предвид цялата тази ситуация решихме да организираме младежи, които да се погрижат за възрастните и нуждаещи се наши членове и симпатизанти в София и да им помогнат. Добре познатите от преди време Тимуровски команди ще посещават домовете на хората, ще им пазаруват храна и лекарства и ще им помагат, с каквото е необходимо".