БЧК с превантивни мерки относно ограничаване разпространението на COVID-19
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Март 2020 16:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БЧК с превантивни мерки относно ограничаване разпространението на COVID-19

/КРОСС/ Българският Червен кръст осъществява превантивни мерки за ограничаване разпространението на коронавируса и следи непрекъснато развитието на епидемиологичната ситуация, както и текущата информация от Националния оперативен щаб, от Министерство на здравеопазването, СЗО, МФЧК/ЧП и я разпространява чрез структурата на БЧК, интернет страницата, във Facebook и в Instagram. Това съобщиха от пресцентъра на БЧК.В социалните мрежи са публикувани линкове към достоверни източници и инструкции за правилно поведение, за спазване на стриктна хигиена - лична и на работното място, за предпазване от вируса при пътуване, за справяне със стреса и други.
Съобразно препоръките на Националния оперативен щаб БЧК преустанови провеждането в цялата страна на курсове, обучения и прояви с участие на множество граждани.

Директорите на секретариатите на областните структури на БЧК са членове на областните кризисни щабове и съдействат на държавните институции, като предоставят, при необходимост хуманитарна помощ от бедствения резерв на организацията - напр. болнични легла за оборудване на нови помещения в болниците (в Русе и София).

Отворена е и съвместна гореща телефонна линия на община Пловдив и БЧК-Пловдив, където психолози на Червения кръст консултират гражданите за поведение в епидемиологичната обстановка и оказват подкрепа на изпаднали в повишена тревожност.
В централната складова база на БЧК в с. Лозен се съхраняват закупените от правителството предпазни маски, облекла и дезинфекционни консумативи, като БЧК осигурява логистика при предоставянето им на ръководителите на РЗИ в цялата страна. Тази подкрепа за правителството ще продължи и при очакваните следващи доставки.При спазване на всички епидемиологични инструкции, организацията предоставя чрез центровете си Домашни грижи в цялата страна необходимите здравни грижи и належащи социални услуги на възрастни, болни и самотно живеещи хора.

Ръководството на БЧК е в непрекъсната връзка с Националния оперативен щаб и организацията е в готовност да продължи подпомагането на усилията на държавата за справяне с епидемиологичната ситуация.