От 17 март БНТ 2 става образователен канал
Секция: КУЛТУРА
16 Март 2020 16:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 От 17 март БНТ 2 става образователен канал

/КРОСС/ От 17 март програмата на БНТ 2 ще бъде изцяло насочена към учениците и в помощ на техните семейства и българските учители. Всеки делничен ден от 9:15 - 12 часа и от 13 - 16 часа ще бъдат излъчвани видео уроци и образователни клипове за различните класове и възрасти. Първите уроци са по български език и литература (БЕЛ) и математика за учениците в 7-ми клас.
„Извънредната ситуация показва още по-ясно обществената роля на БНТ да помага на гражданите и на институциите на България", заяви генералният директор на БНТ Емил Кошлуков. „Заедно с МОН ще направим така, че в тези трудни времена да не се провали учебната година. В момента програмата в двата канала се размества, за да може уроците да започнат още от утре в ефира на БНТ 2, а повторения ще бъдат излъчвани в БНТ 4, който достига до българите извън границите на България и са в същото положение".
Стартът е утре от 9 часа и 15 минути по националния ефир на БНТ 2. „С БНТ на училище" е съвместна инициатива на БНТ и МОН и е подкрепена от издателска група "Просвета", предоставящи електронни образователни ресурси за безвъзмездно ползване в ситуация, когато учениците не са в класните стаи. В реализирането на инициативата ще се включват и учители от различни класове, които ще представят необходимата информация за уроци, упражнения и самостоятелна работа по български език и литература и математика.
Всеки ден програмата ще бъде допълвана, а повторенията и излъчванията по БНТ 4 ще помогнат и за децата в чужбина, учещи в неделните училища и прекратили заниманията  си заради  обявените извънредни мерки. Уроците и актуална информация за излъчванията ще бъдат качени и на интернет страницата на БНТ - www.bnt.bg.