Израелка с коронавирус карала ски в Банско, минала през летището в Пловдив
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Март 2020 11:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Израелка с коронавирус карала ски в Банско, минала през летището в Пловдив

/КРОСС/ Израелка с коронавирус е карала цяла седмица ски в Банско, като е преминала и на два пъти през Летище Пловдив - на отиване и връщане, информира Дарик радио, цитирайки началника на отдел "Противоепидемичен контрол" в РЗИ-Пловдив д-р Милена Панайотова.
Жената е пристигнала на летището на 4 март с група от 16 души и се е отправила към ски курорта в Банско. Тя е отпътувала също от пловдивското летище на 9 март. Докато е била в България израелката не е имала клинични симптоми за заболяването, била е напълно здрава, поясни д-р Панайотова.

Получила симптоми и оплаквания, когато се е завърнала в Израел. Според д-р Панайотова информацията е получена в РЗИ от туроператорската фирма. По време на 14-дневната карантина в Израел се е оказало, че жената се е разболяла от коронавируса.

Мерките, които сме взели, по отношение прекъсване на механизма на предаване на инфекцията се спазват стриктно. Персоналът на летището работи с лични предпазни средства. Няма никакъв риск за работещите на пловдивския терминал, каза още д-р Панайотова.

Тя допълни, че от летището израелката се е качила на автобус за Банско, а на тръгване, от автобуса от ски курорта, се е качила директно на самолета. "В Пловдив тя не е била, няма опасност за никой от пловдивчани", обясни подчерта шефката на отдел "Противоепидемичен контрол" в РЗИ. Взети са три проби от хора, които са придружавали жената, резултатите се очакват днес.
Шефката на отдел "Противоепидемичен контрол" подчерта, че на Летище Пловдив има термокамера, а полетите се следят чрез нея от медицинско лице. По думите й от утре се спират всички полети от Летище Пловдив.