Европейски държави обявиха пълна карантина и затвориха границите си
Секция: СВЯТ
17 Март 2020 11:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европейски държави обявиха пълна карантина и затвориха границите си

/КРОСС/ И Великобритания предприема ограничителни мерки срещу разпространението на новия коронавирус, но все още не затваря учебни заведения и магазини.

Редица европейски държави обявиха пълна карантина и затвориха границите си.

Обявените снощи от британския премиер Борис Джонсън мерки все още са по-скоро пожелателни, отколкото задължителни, макар той да ги окачестви като „драстични".

На фона на обявено извънредно положение и затворени граници в континентална Европа Великобритания неглижира заплахата, коментират анализатори.

Пълна карантина е обявена в Италия, Испания, Австрия и Чехия. Там гражданите могат да излизат само, за да отидат на работните си места, на лекар или да пазаруват храна.

Швейцария обяви извънредно положение, а Испания, Дания, Словакия, Литва, Кипър и Полша вече са затворили границите си за чужденци. Това ще направи и ЕС за граждани на трети страни, след одобрението на европейските лидери по-късно днес.

Германия закъсня, но канцлерът Ангела Меркел обяви снощи затварянето на училища, детски градини и магазини.

Никога до сега в нашата страна не са предприемани такива строги мерки. Но са необходими, за да намалим риска от заразяване, а от там и опасността от срив на здравната система.

Ние сме във война, обяви снощи френският президент Еманюел Макрон в емоционално обръщение към нацията, и го повтори шест пъти.

Франция влиза в двуседмична карантина от днес на обяд. Макрон спира всички реформи на правителството, включително и оспорваната пенсионна реформа. А вторият тур на местните избори се отлага.

Отложиха предварителните избори на демократите в Съединените щати в Охайо.

Отлагат се и парламентарните избори в Сърбия, насрочени за 26 април. От снощи границите на западната ни съседка са затворени.

Гърция обяви задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи в страната, независимо от националността им.

А в Турция от тази нощ спряха да работят кина, театри, кафенета, плувни басейни и детски увеселителни площадки.