Китай обяви кое е лекарството, което лекува коронавирус
Секция: СВЯТ
18 Март 2020 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китай обяви кое е лекарството, което лекува коронавирус

/КРОСС/ Препаратът против грип „Фавипиравир" (известен и като „Авиган") е показал клиническата си ефективност при лечение на заболяване, предизвикано от новия вид коронавирус. Информация за това съобщи ръководителят на Центъра по биотехнологии към Министерството на науката и техниката на Китай Чжан Синмин.

„Фавипиравир" вече е преминал клиничните тестове, които са показали добра ефективност в лечението на коронавируса, сподели той. Пациентите, третирани с този препарат, са се излекували по-бързо, състоянието на белите им дробове се е възстановило значително по-бързо, отколкото при останалите.
Препаратът е одобрен за продажба в Япония през 2014 г. и до момента няма данни за странични ефекти.

 

При пациенти, третирани с „Фавипиравир" отрицателни тестове на коронавирус са получени още на четвъртия ден след началото на лечението, докато при останалите са били необходими средно около 11 дни. Наблюдава се и значително по-добро състояние на белите дробове у всички третирани с препарата пациенти.
Отчитайки безопасността, ефективността и достъпността на препарата, изследователите препоръчват на лекарите официално „Фавипиравир" и предлагат той да бъде включен колкото е възможно по-скоро при лечението на заразени с коронавирус, се казва в съобщението.

Препаратът „Фавипиравир" е разработен от японската корпорация „Fujifilm Holdings" за лечение на грип. По-рано той е използван ефективно в борбата с ебола.